Adı Cemile Otur. Cemile Teyze, fındıktan önce harmanda kullanmak için tırmık almış, ancak “sonra alırım diye bir tanıdığının dükkanına bırakmış. Ancak bu yıl fındık olmadığı için ihtiyaç duymadığı kendi değimiyle “emanet tırmığı” tam 3 ay sonra gelip almış.   
Emanet’in ne demek olduğunu gösteren en güzel örnek. Adı Cemile Otur. Ordu’nun Altınordu İlçesi Hürriyet Mahallesi’nden Cemile Teyze, fındıktan önce harmanda fındık karıştırmak için tırmık alır. Parasını peşin vererek aldığı tırmığı, bir tanıdığının dükkanına bırakır.
Ancak bu yıl fındığın olmaması nedeniyle tırmığa ihtiyaç duymaz ve Cemile Teyze’nin tırmığı aldığı yerde emanette kalır. Aradan 3 aydan fazla zaman geçtikten sonra emanette kalan tırmığı alır.   
Günün akşam saatleri. Cumartesi pazarı çıkışında, bir elinde tırmık diğerinde çanta güle-oynaya gelen, sorduğumuzda köy durağına gittiğini söyleyen, güler yüzlü, sempatik bir teyzeye rastlıyoruz. Tırmık hem de yepyeni; hiç toprağa değmemiş. Hemen fotoğraf çekiyoruz. Hava kararmaya yüz tuttuğu için flaş da patlıyor. Teyzemiz bu ilgili davranışımızı tebessüm ve sevgiyle karşılıyor. 
Gelgelelim, fındık mevsimi geçeli 3 aydan çok fazla olmuş. Böyle birdenbire tırmık omzunda, harmandan gelir gibi karşılaşınca takılmadan edemedik; "Hayrola teyze, fındığı kurtaramadın mı, ne iş böyle?" diye. 
Bize tebessümle verdiği cevap şöyle: "Oğlum. Bu tırmık bir yerde emanetti. Fındıktan önce satın aldım. Bir tanıdığın dükkânına bıraktım yakında alırım diye. 3 ay kadar oluyor. Ama, tırmık gerekecek kadar fındık olmayınca böyle kalakaldı. Yine de bu arada işten-güçten fırsat bulup da gelip alamadım. Köyüm de uzak, Hürriyet Köyü. Ha deyince gelinmiyor".  
Öyle ya; hep fındık emanet olacak değil ya! Aslında, yaşadığımız hayat, aldığımız nefes, kısacası her şey emanet değil mi bir bakıma?!  
Her neyse, adının Cemile Otur olduğunu söyleyen teyzeyle biraz daha hasbıhâl ettik. Hatta, ortak tanışlarımız dahi çıktı.  Bu arada, akşam dönüşü eve giderken selâm verenlerden birkaç kişi de tevafuk edip sohbete katıldılar.  
Gerçek bir Anadolu kadını örneği olduğunu gördüğümüz teyzemizi, daha fazla bekletip geç bırakmamak adına, en son, hayırlı akşamlar ve sağlıklı uzun ömürler dileyerek sevgi ve saygıyla uğurluyoruz. Gelecek yıla gelince; kim öle, kim kala? Gün ola, harman ola; değil mi dostlar?!   
Gülen yüzü ve hoş sohbetiyle dikkat çeken Cemile Teyze’mizin tırmığını 3 ay sonra emanet bıraktığı dükkandan bıraktığı gibi bulması bizlere bir şeyi daha gösterdi ki, oda emanetin ne demek olduğunu gösterdi.
Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerif’te “Sana emanet edilen şeyi iyi sakla” buyurduğu gibi Cemile Teyze’nin emanetini de tırmığını emanet ettiği tanıdığı çok iyi saklamış. Hepimize örnek olması dileğiyle...Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi