6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre “Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinin 1 Temmuz tarihine kadar İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi bulundurma zorunluluğunun başlayacağını hatırlatan SMMMO Başkanı Bahadır Baş, yasanın işyerlerinin ekonomik verilerine göre değil,  sigortalı işçi çalıştıran işyerlerinin tamamına yükümlülük getirdiğini söyledi.

Baş; "Son yıllarda artan ve ülkemizde önemli bir sorun olan iş kazası ve meslek hastalıklarının çalışma hayatındaki eksiklikleri ve olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacı ile düzenlenen 6331 Sayılı Kanuna göre yükümlülüğünü yerine getirmeyen işyerlerine her bir işlem için bin  TL ile 80 bin  TL’si arasında idari para cezası yaptırımı öngörülmüştür.

İş Güvenliği Yasasının getirdikleri halen tam olarak işverenlere aktarılamamış, yürürlük tarihine çok kısa bir süre kalmasına rağmen halen sistem üzerinden işyeri güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi atamaları yapılmamıştır. İşyerlerinin ekonomik olarak güçlükle ticari faaliyetlerini sürdürdüğü bir ortamda iş güvenliği açısından da ek yük gelmesi işverenlerin mevcut ekonomik yapılarını daha da olumsuz etkileyecektir." dedi.

"10’dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerine işveren veya vekilinin eğitim şartlarını yerine getirmeleri kaydıyla kolaylıklar sağlandı fakat uygulama aşaması sağlıklı bir noktaya getirilememiştir." diyen Baş, açıklamasını şöyle sürdürdü: " Ulusal, uluslararası faaliyet gösteren büyük firmalar karşısında hayatta kalma mücadelesi veren, sermayesini her geçen gün daha da yitiren esnafların yeni bir maddi yükümlülük ile ekonomik gelecekleri daha da belirsizleşecektir. Böylelikle küçük esnaflarımız ve meslek mensuplarımız da zor durumda kalacaktır.

İş güvenliğinin ve mesleki hastalıkların önemini göz ardı etmediğimizi vurgulayarak, bu kanunun uygulanması sırasında amacına hizmet etmeyeceğini, ekonomik güçlüklere mücadele eden işverenler için cezai yaptırımlarla karşılaşarak yalnızca maddi külfet getirecektir.

Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için cezai şartlar yerine; ilgili kamu kurumlarınca belirli periyotlarda düzenli olarak eğitici, öğretici faaliyetler ve uygulama örnekleri zorunluluğu ile işverenlerin ve işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konularında bilinçlendirilmesi, gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalar yapılarak yasada belirtilen yükümlülüklerin kaldırılması gerekmektedir." Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi