1-10 Eylül tarihleri arasında hazirun listelerinde yer alan partili üyeler sandık başına gitmeye başlayacak ve ilçe kongrelerinde oy kullanacak delegeleri seçecekler.

Ancak kimlerin doğal delege olup olmadığı sorusunun sıklıkla sorulması üzerine CHP genel merkezi tarafından Genel sekreter Gürsel Tekin ve örgütlenmeden sorumlu genel başkan yardımcısı Tekin Bingöl imzalı gönderilen genelgeye göre il ve ilçe yönetimlerinde doğal delege olmaya hak kazananlar şöyle tarif edilmiş.

Genelge 2015/4 Cumhuriyet Halk Partisi il ve ilçe başkanlıklarına diye başlıyor.

4 maddeden oluşan genelgede şunlara yer verildi:

1-tüzüğün 46/b,siyasi partiler kanunun 20/2 ve kongreler yönetmeliğinin 13/5 maddeleri uyarınca olağan kongre ya da olağanüstü kongre ile seçilen ilçe başkanı ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, tüzüğün 46/b maddesi uyarınca ilçe kongresinin doğal üyeleri olup oy kullanma hakkına sahiptirler.

Atama yolu ile göreve gelmiş ilçe başkanı ve ilçe yönetim kurulu üyelerinin ilçe kongresinde oy kullanma hakları bulunmamaktadır. Bu durumdakiler ancak muhtarlık bölgesi seçimlerinde delege olarak seçilmiş olmaları halinde, seçilmiş delege olarak ilçe kongresinde oy kullanabilecektir.

2-tüzüğün 47/b, siyasi partiler kanunun 19/2 ve kongreler yönetmenliğinin 16/3 maddeleri uyarınca olağan kongre ya da olağanüstü kongre ile seçilen il başkanı ve il yönetim kurulu üyeleri, tüzüğün 47/b maddesi uyarınca il kongresinin doğal üyeleri olup oy kullanma hakkına sahiptirler.

Atama yolu ile göreve gelmiş il başkanı ve il yönetim kurulu üyelerinin il kongresinde oy kullanma hakları bulunmamaktadır. Bu durumdakiler ancak ilçe kongrelerinde il kongre delegesi olarak seçilmiş olmaları halinde seçilmiş delege olarak il kongresinde oy kullanabileceklerdir.

3- il/ilçe yedek yönetim kurulu üyesi olarak seçilenler ise asil üye olmadıkça, yönetim kurulu üyesi sıfatı taşımayacağından kongrede doğal delege olarak oy kullanmaları mümkün olmayacaktır. Dolayısı ile yedek seçilip de sonradan asil üye olan yönetim kurulu üyeleri de kongrelerde doğal üye olarak oy kullanacaktır.

Atama ile göreve gelen il/ilçe yönetim kurullarının yedek üyeleri ise sonradan asil üyeliğe geçseler dahi doğal delege olarak kongrede oy kullanamayacaktır.

4- seçilmiş ilçe/il başkanı ya da yönetim kurulu üyesi iken bu görevlerinden istifa eden, görevden alınan ya da her hangi bir nedenle yönetim kurulu üyeliği düşenlerin bu sıfatları da sona ereceğinden il/ilçe kongrelerinde doğal delege olarak oy kullanamazlar. Ordu Yorum/ Hasan Özata/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi