CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız’ın “Doğrudan gelir destekleme ödemeleri yapılacak mıdır?” soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den gelen yanıt üreticilerin beklentilerini boşa çıkardı.
CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız’ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduğu soru önergesine Bakanlıktan yanıt geldi. Doğrudan gelir desteğinin ödeneceği konusunda çiftçide beklenti oluştuğunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na soru önergesi olarak sunan Yıldız’a “Bütçe durumuna göre ödemelerin 2015 yılı Mart-Nisan ayında yapılması planlanmaktadır” cevabı geldi. 


Müracaatların sürdüğü vurgusu yapıldı


CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız’a gelen cevapta 2014 yılının müracaatlarının sürdüğü bilgisine de yer verildi. Bakanlıktan soru önergesine gelen yanıt şu şekilde: “2013/4245 sayılı “Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir desteği ve Alternatif Ürüne Gecen Üreticilere Telafi Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı’’ kapsamında 2014 yılı ürünü fındık alan bazlı gelir desteği müracaatları, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmış olmak şartıyla 31 Aralık 2014 tarihi mesai bitiminde sona erecektir. İlgili mevzuat gereği veri girişleri ve askı işlemlerinin tamamlanmasının ardından İl Müdürlüklerimizce ödemeye esas icmaller ile komisyon kararlarının Bakanlığımıza ulaştırılmasını müteakip ödemeler yapılacaktır. Bütçe durumuna göre ödemelerin 2015 yılı Mart-Nisan ayında yapılması planlanmaktadır.”

İşte Yıldız’ın soru önergesi
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt süresi önce 30 Mayıs 2014`e ardından da 30 Haziran 2014'e kadar uzatıldı. Karadeniz Bölgesi'nde mart ayının son günlerinde etkili olan kar yağışı ve beraberinde meydana gelen don nedeniyle fındık bahçeleri zarar görmüş, bu nedenle birçok fındık üreticisi mağdur olmuş. 29-30 Mart tarihli don felaketi ve ardından 27-28 Haziran tarihinde yaşanan fırtına nedeniyle üreticilerimiz çok zor günler geçirmekte.  Yaşanan afetler, bölge ekonomisinin ana lokomotifi olan fındık basta olmak üzere ekili alanlar ve diğer meyvelerdeki zarar üreticilerimizi çok zor duruma düşürmüştür. Bunun ardından Bakanlığınızın yayınladığı “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği” doğrudan gelir desteğinin ödeneceği konusunda bir beklenti oluşturmuştur.” Üreticilerimizin beklentisi karşılık bulacak mıdır? Doğrudan gelir destekleme ödemeleri yapılacak mıdır? Yapılacak ise ne zaman yapılacaktır? Bununla ilgili çalışmalarınız hangi aşamadadır?”Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi