19 ilçede toplanan çöpün bertaraf edilmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihalenin Danıştay’daki inceleme süreci tamamlandı. İhaleyi kazanan Ünye Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş, içerisinde kalorifik değeri olan evsel atıklar, Atıklardan Türetilmiş Yakıt (ATY) haline getirilerek yakıt olarak kullanılacak. Bu şekilde atıklar, bir taraftan bertaraf edilecek, diğer taraftan da çöp sorununa çevreci bir çözüm bulunacak.

 

"30 yıllık sorun çözüldü"

 

İmza töreninde çöple ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Enver Yılmaz, “Ordu’nun 25-30 yıllık çöp sorununu çözmek için nihai adımı atıyoruz. Yaptığımız ihale sonucunda 20 yıllık süre için ilimizin tamamından topladığımız çöpün tonunu Ünye Çimento’ya 5 liradan satmak suretiyle bu tarihi sorunu çözeceğiz” dedi.

 

"Önce ayrıştırılacak, sonra yakılacak"

 

Başkan Yılmaz, çöpte vahşi depolama sistemine tamamen son vereceklerini belirterek, “19 ilçenin çöpünün tamamını Altınordu ile Ünye ve Fatsa arasında kuracağımız tesislerde ayrıştıracağız. Bu iki tesiste ayrıştırdığımız çöpün Ünye Çimento’da yakıt olarak kullanılmasını sağlayacağız. Çöpün yakım işlemleri için Ünye Çimento bünyesinde 8 ay içerisinde kurulması gereken sistemin 6 ayda tamamlanması için de gerekli girişimlerde bulunacağız” şeklinde konuştu.

 

"Diğer illere örnek olacak"

 

Ünye Çimento’nun bu işlem için yaklaşık 25 milyon liralık yatırım yapacağını söyleyen Başkan Enver Yılmaz, “Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak bizim böyle bir sistem kurmamız çok maliyetli ve karlı olmayan bir iş. Mevcut tesislerine ilave olarak yapılacak 25 milyonluk yatırımla Ordu’da çöpün bertaraf edilmesi ve temiz bir çevreye kavuşulması için özveriyle hareket eden OYAK Holding ve Ünye Çimento yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Çöp sorununun çözümüyle ilgili yapılan çalışmanın diğer iller için de örnek bir proje olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, kendi yerel imkânlarıyla sorunu çözecek bir sistem kurduklarını söyledi.

 

"Milli servete katkı sağlanacak"

 

İmzaladığımız bu sözleşme ile bölgenin önemli bir sorununu hep birlikte çözüme kavuşturma konusunda mühim bir adım atıyoruz diyen Ünye Çimento Genel Müdürü Yıldıray Yıldız, “Çöpün yakıt olarak değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalarımız 2 yıldır devam ediyor. Bu süre içerisindeki yatırımlarımızı da bu doğrultuda gerçekleştirdik. Sözleşmenin imzalanmasının ardından 8 ay içerisinde yapacağımız 25 milyonluk yatırımla bu konudaki toplam yatırım miktarımız yaklaşık 35 milyonu bulacak. Kuracağımız bu sistem sayesinde bir taraftan evsel katı atığı çevresel açıdan en uygun ve doğru yöntemlerle bertaraf ederken, diğer taraftan da milli servetimizi en iyi şekilde değerlendirmiş olacağız” diye konuştu. Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi