Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz Televizyonların ortak yayınladığı programın konuğu olarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Yılmaz, yapılan ve yapılacak olan yatırımlardan bahsetti.

En çok şikayet edilen konulardan biri olan trafik sorununa değinen Başkan Yılmaz, Karadeniz sahil yolunun çevre yolu açıldıktan sonra rahatlayacağını söyledi. Yılmaz’ın gündeme dair açıklamaları şöyle:

“Bu yıl trafik geçtiğimiz yıldan çok çok daha fazla. Bayram öncesi Karadeniz sahil yolundan resmi rakamlara göre, günde 22 bin araç geçerdi. Şu anda sahil yolundan günlük ortalama 39 bin araç geçiyor. Ve bu araçlar tek yoldan, Karadeniz sahil yolundan geçiyor. Ünye çevre yoluyla birlikte rahatlama var. Fatsa da muazzam bir trafik var. Ordu’da 10 km. yi bulan yoğun bir trafik var ki; şu mevsimde hemşerilerimiz fındığı için köylere gittiği halde trafik var. Çevre yolu açılıncaya kadar da bizim bu yolu kullanma mecburiyetimiz var. Çevre yolunun da yasal sorumluluğu ve fiziki zorunluluğu var. Ve inşallah da gelecek yıl bu vakitlere ilk bölümünü açmak suretiyle biz bu alanda rahatlayacağız.

Mobese kameraları 40’a yükseldi

TEDES (Trafikte Elektronik Denetim Sistemi) ile ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız şu: Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) yaptığı ihaleyle; EGM , Büyükşehir Belediyesi ve yapımcı firmanın katılımıyla bir konsorsiyum oluşturuldu. Burada da Ünye, Fatsa, Altınordu ilçelerimizdeki kavşak düzenlemeleri başta olmak üzere mevcut trafiği yüzde 20 ile 35 aralığında rahatlatacak bir geçiş sistemi. Herkes bunun cezai bölümünde, ama bizim bu sistemimizde ki ceza trafik ihlallerinde var ve kırmızı ışık ihlallerinde var. Oradaki emniyet kemeriyle ilgili düzenlemelere bizim sistem ceza yazmıyor. Burada hız ihlalinde ceza olacak, onu da genel müdürlük bildiriyor. Diyor ki; “Şehir içerisinde geçişlerde 50 ya da 70, tünellerde 80 km hız ile gidebilirsiniz. 80’i km hızı, 90 km hız ile geçtiğiniz takdirde tespit edilip cezai müeyyide uygulanıyor. Cezai müeyyideyi de uygulama yetkisi de Emniyet Genel Müdürlüğü’nde.

Dolayısıyla sokaklarda görmüş olduğunuz özellikle kavşaklarda ki bu renkli, yeni, modern trafik lambaları artık Avrupa’da bu sisteme geçti. Biz Türkiye’de bunu uygulayan 3. İliz büyükşehir olarak. Avrupa daha yeni yeni uyguluyor. Görmüş olduğunuz o kameralar da ceza yazma kamerası değil. Onlar sistemi organize etme kamerası. Rus pazarındaki araç yoğunluğunu, buradaki belediye önündeki ışıklar görecek ve ona göre bir seyrüsefer yapacak. Trafikte yüzde 30, 35’lik bir rahatlama oluşturacağız.

TEDES’in cezai müeyyidesi iki konuda. Bir; kırmızı ışık ihlalinde var. İki; sürat ihlalinde var.

Bunun haricinde “Yok efendim, elimde sigara varken ceza yazıldı”. Bunu, biz yazmayacağız. Polis yazabilir kameradan görmek suretiyle. Emniyet kemeri takılı değil, bunu da biz yazmayacağız. Cep telefonuyla konuşmak, bunu da biz yazmayacağız ama emniyet yazabilir. Bizim kategorimizde değil bu. Biz, sistem itibariyle plakaya bu alanda bir ceza uygulamayacağız.

“Efendim, Büyükşehir Belediyesi sitemi kurdu, bunun parasını milletten çıkartacak”. Kırmızı ışıkta geçerse ve hız ihlali yaparsa cezayı yer. Emniyet kemeri takmazsa, sigara içerse, cep telefonuyla konuşursa Emniyet genel Müdürlüğüne tabi. Bunların müeyyidesi bizden kaynaklanmıyor.

1 yılda çöp sorununu çözdük…

Durugöl Mahallesi’nde hemen Soya’nın yan tarafında yaklaşık 70 dönümlük alana 31 yıldır Altınordu’nun çöpü dökülüyordu. Biz, 1. yılda söz verdiğimiz gibi çöpü oraya dökmeyeceğimizi ve rehabilite edeceğimizi söylemiştik. Alanı rehabilite etmeye başladık.

Gaz borularını döşemek suretiyle öncelikle oradaki gazın çıkması konusunda gerekli çalışmayı arkadaşlarımız yapıyorlar. Toprakta kapatmak suretiyle zemini düzlemeye çalışıyorlar. Hem deniz tarafından hem de Melet Irmağı ile köprü arasında hem sağında ve hem de solunda, karşılıklı setteleme yapıyoruz Devlet Su İşleri (DSİ) vasıtasıyla. Yaklaşık bu yıl harcanacak paramız 12 milyon lira. Müteahhit firma ihaleyi alan firma işe başladı. Zemini sağlamlaştırdıktan sonra bir projemiz var, tamamen halkın kullanımına açık. İnşallah o projeyi hayata geçireceğiz.

Yaklaşık 1 buçuk yılda biz o alanının ırmak bölümünü muhafaza altına alacağız settelemesini yapacağız. Ondan sonra peyzaj çalışmasına başlayabiliriz. Bizim inisiyatifimizde olacağı için süreç bizim açımızdan sorunlu ve sıkıntılı değil.

“Çöp yerini belirleyen bakanlık”

Daha önceden bize devredilen ÇED süreci ve hukuki sürecin tamamı bitirilmiş bir alanımız var. Gürgentepe Işıktepede’ki o alanımız var. O alanın da yeniden düzenli depolama yapılması konusunda bakanlık oluru ile birlikte yasal süreci başlatacağız.

“Bu bölgeye niye çöp döküyorlar?” diye eleştiriyorlar. Çöp dökmeyle ilgili alanı ben değil daha önceki belediye talep etti. Yargı süreci de bitti. Nitekim benim oraya çöp dökme gibi bir projem de yoktu. Bakanlık bize “Burası da müsait” dedi. Dökülecek yeri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili genel müdürlükler veriyor. Mahallelerden ve ilçe merkezlerinden çöpü toplama yetkisi ilçe belediyesinde. İlçe belediyesi, büyükşehirin hazırlayacağı alana çöpü getirmek zorunda. Yeri belirleyen bakanlıktır.

Kadabüz - Ordu arası ihale edildi…

Kabadüz - Ordu arasının da ihalesi yapıldı. Yaklaşık 22 kilometre, 86 milyon liralık bir ihale ile birlikte artık yol, Melet Irmağının sol tarafından Esenyurt’un altından geçmek suretiyle güzergâh değişikliğine tabi oldu. Melet ırmağımı takip eden bir yol ile Kabadüz’e kadar ulaşılacak. Onun da görsellerini ve çalışmalarını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız.

 

2017’ de su sorunu kalmayacak

Bu sene biz 52 milyon liralık su yatırımı yapıyoruz. Tamamı kendi öz sermayemiz. Su ve yola ayırdımız para 250 milyon lira. Ordu ilinin tamamına Büyükşehir olmadan önce de gelen yol ve su parası 30 milyon lirayı bulmuyor. 30 milyon lira ile yapılan hizmetleri biz, şimdi 1 yıl çerisinde 250 milyon lira gelecek yılda 250 milyon, toplam 500 milyon lira. Yaklaşık dönem sonuna kadar 600-700 milyon liralık bir yatırım yapmak suretiyle sularımızı ve yolumuzu evladiyelik çözüyoruz.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Ordu’da suyun vatandaşa ulaşma oranı 100 üzerinden 65’ti. Şimdi 100 kişinin 85’i Ordu’da sudan rahat bir şekilde istifade edebiliyor. Bu su sorunu 30 yıldır var. Özellikle baraj ve HES’lerin yapılmasıyla birlikte ciddi bir susuzluk var. Bu susuzluğu ancak biz yine vaad ettiğimiz gibi 2017 yılına kadar altyapısını bitireceğimiz su işleriyle ilgileniyoruz. Köylerimizde ki su sorunlarının farkındayız. Tonlarca suyu yüzlerce su tankerleriyle vatandaşlarımız götürdük.

Suyun vatandaşa ulaşma oranında hedefimiz, yüzde 96, şimdi 85’teyiz. Ulaşma oranı aldığımızda yüzde 65’teydi. Yüzde 96 oranında, vatandaşımızın ayağına suyun gitmesi, bu oranda dünya ortalamasıyla kıyaslandığında çok yüksek bir orandır.

Suda kartlı sistem…

Kesinlikle kartlı sistemi tavsiye ediyoruz. Bu konuda da bir temennimiz olamıyor. Çünkü; rekabet ortamına açık bir alan. Kartlı sistemde kademeli su fiyatı uygulaması yok. Alışlarda daha avantajlı, vatandaşın vezne ve kuyrukla işi olmayacak. Şu an ki oranlara göre de yüzde 20 yakın bir oranda suyunu daha ucuz içme imkânı olacak. Yeni aboneliklerde de kartlı sistem olsun diye de zorlamıyoruz, vatandaşa diyoruz ki kartlı sistem de var vatandaş hangisini isterse, tercih vatandaşın.

 

Eski sanayi ve otogar davası

Otogar mevkiinde eski sanayi bölgesinde riskli alan ve rezerv alanı ilan ettiğimiz bölgenin Bakanlar Kurulu kararına karşı CHP’nin organize ettiği bir dava süreci oldu şu anda Danıştay’da davası var. Bizim buraya yapmayı planladığımız bir projemiz vardı. Otogarı şehir dışına çıkartıyoruz. Projesini sizlerle paylaşacağız ve bir yıl içerisinde teslim edeceğiz. Kentsel dönüşüm yaptığımız eski sanayi ve otogar bölgesinde Bakanlar Kurulu kararının iptaliyle ilgili bir dava var. Bu dava içersin de de şu anda o bölgede bir hareket edememe durumumuz var. Danıştay bizim lehimize karar verir vermez biz hızlı bir şekilde o bölgelerde vatandaşlarımızın da muvafakatını almakla birlikte işlemlerimize gireceğiz. 

Hemen bir tek başına iktidar olmama ve koalisyon süreci olunca bu yatırımları otomatik olarak biz frene basmak zorundayız.  Çünkü bizim her ilçe de yapacağımız yatırımların maliyeti 100 milyon liranın üzerinde. Bunu belediye olarak organize edemem bura da hükümet desteği gerekir. Hükümet kurulamama süreci olunca doğal olarak işler aksamakta.

 

Boztepe bir cazibe merkezi olacak

Boztepe’de 60 dönüm yer aldık. İyi ki aldık, almasaydık orası imara açılacaktı. Boztepe’yi tamamen satın alma gerekçemiz; Orayı korumak, zaten özel orman alanı orası. Şimdi biz oraya güzel bir peyzaj yapıyoruz. Teleferiğiyle birlikte, oraya farklı bir alan getiriyoruz. Teleferik iniş noktasından itibaren, solda yapılan henüz hizmete açılmayan yeni otel, yukarıda ki ormanlık alan ve Telekom’un vericilerinin olduğu alan dahil olmak üzere yaklaşık 80-90 dönümlük bir alan büyükşehirin mülkiyetinde. Mevcut tesisler dahil. En son yapılan oradaki restoran ilave daha ileride yapılan il özel idareden kalma restoranlar dahil. Biz şimdi hizmet alımı suretiyle profesyonel bir çalışma yaptırıyoruz. Ordu Yorum

Editör: Haber Merkezi