Ordu Mali Müşavirler Odası, 28 Ekim 2017 Cumartesi Günü 14.30 – 16:30 saatleri arasında Oda Toplantı Salonunda Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında ‘‘Cumhuriyet’in Ordu İline Yansımaları’’ konulu panel düzenledi.  Panele Oda Başkanı Bahadır Baş, Önceki Dönem Ordu Baro Başkanı Av. Kenan Çebi, Ordu Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Ekinci, Eğitimci- Araştırmacı Yazar Hikmet Pala, Gazeteci Zeki Çöl, meslek mensupları ve stajyerler katıldı.

Oda Başkanı Bahadır Baş; Bugün Ordu Mali Müşavirler Odası olarak mesleğin dışında bir konu ile ve hepimizi ilgilendiren bir konu ile bir arada olmak istedik. 29 Ekim Cumhuriyetimizin 94 ‘ncü yılı etkinlikleri kapsamında sizlerle bir aradayız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1933 yılında yaptığı “10 Yıl” Nutku bizlere yokluklar ve savaşlar sonrasında kurulan yeni Cumhuriyetin neler yaptığını gelecekte neler yapması gerektiğini gösteriyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1933 yılında az zamanda çok işler yaptık diye ifade ettiği dönemde Olağanüstü işler başarılmış. Yokluklar içinden başarı ile çıktığımız Kurtuluş Savaşı sonrasında; milletimizin hak ettiği yönetim biçiminin Cumhuriyet rejimi olduğunu bildiren, ülkemizin yolunu çağdaş medeniyetler yolu olarak tüm dünyaya ilan eden Cumhuriyetin İlanı tek başına çok büyük bir devrimdir. Yaşamın her alanını ilgilendiren önemli çalışmalar başarı ile özgüven ile hayata geçirilmiştir. Yokluklar içinde verilen mücadele ile kurulan bu vatan ve onun rejimi olan Cumhuriyet bu ülke ve bu ülke insanı için çok büyük anlamlar ifade etmektedir. Cumhuriyetin;  Kimsesizlerin kimsesi olduğunu, Cumhuriyet in; Fikri hür Vicdanı hür İrfanı hür nesiller yetiştirmek olduğu bilinci ile Ülkemizin aydınlık geleceği için;  çalışmak ve daha fazla çalışmak ve üretmek zorundayız. Dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bu süreç Cumhuriyetin önemini bizlere bir kez daha göstermiştir. Bu duygu ve inançla 94’üncü yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatma kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyoruz.” dedi.

 

Önceki Dönem Baro Başkanı Av. Kenan Çebi; ‘‘Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ben bildiğimden bu yana cumhuriyetin kendilerine yüklemiş oldukları görevi en iyi yapanların başında gelmektedir. Kendilerine huzurunuzda bir kere daha şahsım ve üyesi olduğum Baro adına teşekkürlerimi iletiyorum.’’ dedi. 

 

Ordu Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Prof. Dr. İlhan Ekinci; ‘‘Tarihin kendisi de muhasebedir. Geçmişle yüzleşmektir. Tarihsel bir muhasebe yapmak durumundayız. Tarih geçmişi anlama sanatıdır. Anlama kelimesine özellikle büyük anlam yüklüyorum. Tarih yargılama anlamı değildir. Tarihçi savcı, hakim, avukat değildir. Tarih geçmişi anlama alanıdır. Geçmişi anladığımız oranda objektifliği yaklaşmış olacağız. Eğer geçmişi anlama olarak görmezsek bugün Türkiye’de yapmış olduğumuz gibi ideolojik kavgalar ve mücadelelerle altından kalkamayız.’’ diye konuştu.

 

Eğitimci, Araştırmacı Yazar Hikmet Pala ise; Köy Enstitüleri, Ordu Halkevi, Ordu Köylerinde Sosyal, Siyasal Ve Ekonomik Etüdler, Kadın Öğretmenler konuları üzerinde Cumhuriyet’in Ordu İline Yansımaları sunumunu gerçekleştirdi.

 

Panel sonrasında Önceki Dönem Ordu Baro Başkanı Kenan Çebi’ye plaketini Oda Başkanı Bahadır Baş, Ordu Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Prof. Dr. İlhan Ekinci’ye plaketini Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel ve Eğitimci- Araştırmacı Yazar Hikmet Pala’ya Gazeteci Zeki Çöl takdim etti. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi