Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada 16 Nisan’daki referandumda Türkiye’nin geleceğinin oylanacağını belirtti. Referandumda asıl oylanacak konunun ‘demokrasi ya da tek adamlık’ konusu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“16 Nisan’da seçim yapmıyoruz referandum yapıyoruz. Bir anayasa değişikliğini oyluyoruz. Bu anayasa değişikliği bizim değil bizim çocuklarımızı ve torunlarımızı da ilgilendiren bir konudur. Anayasa değişikliği için referandumda oy kullanırken o gün düşünmemiz lazım. Evet dersek ne olur, hayır dersek ne olur. Evet demek mi daha doğrudur, hayır demek mi daha doğrudur. Dolayısıyla hepimizin düşünerek danışarak memleketin durumunu düşünerek karar vermemiz lazım. Mesele bir seçim meselesi değil mesele memleket, bayrak, vatan meselesidir, birlikte yaşama meselesidir. O açıdan herkesin sorumluluğu var. Bu meselede referandumda oy kullanacak herkesin sorumluluğu var. Hiç kimse benim sorumluluğum yoktur diyemez. Birinci sualimiz şu: Biz demokrasi mi istiyoruz tek adamlık mı istiyoruz. Demokrasi istiyorsak gidecek hayır oyunu verecek. Hayır demokrasiye gerek yok tek adamlık uygundur, tek adam düşünsün daha kimsenin düşünmesine gerek yok deniyorsa gidecek evet oyu verecek, bu kadar basit. Evet ve hayırın birinci ilkesi budur. Demokrasi mi tek adamlık mı?”

İşçilerle buluştu

Doğuş çayı ziyaret ederek işçilerle buluşan Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra fabrikanın yemekhanesinde sıraya geçerek hem yemek aldı hem de işçilerle sohbet etti. Kılıçdaroğlu, işçilerden destek isterken, işlerinde de başarılar dileyerek fabrikadan ayrıldı.

Ordu hayır demek zorunda

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu’da vatandaşlardan “hayır” oyu istedi. TESK otelde partililere seslenen Kemal Kılıçdaroğlu’nu, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedaroğlu, Giresun milletvekili Kerim Aksu ve parti meclis üyesi Çetin Soysal’da yalnız bırakmadı. Bir seçim yapmıyoruz, bir referandum yapıyoruz diyen Kılıçdaroğlu, “Seçimde tercihimiz herhangi bir siyasi parti olabilir. Bu demokrasinin kuralıdır. Ama 16 Nisan’da bir parti seçimi yapmıyoruz. Bir referandum yapıyoruz. Bir anayasa değişikliğini oyluyoruz. Bu anayasa değişikliği sadece bizi değil, çocuklarımız ve torunlarımızı da ilgilendiriyor. Bunun için referandumu iyi düşünerek oylamalıyız. Evet dediğimizde Türkiye’de neler olacak. Hayır dediğimizde Türkiye’de neler olacak karar vermeliyiz. Mesele bir seçim meselesi değil. Mesele bir memleket meselesidir. Bu açıdan herkesin sorumluluğu var.” diye konuştu.

“İşçi hakkını koruyamayacak”

Kılıçdaroğlu, “Biz demokrasi mi istiyoruz, tek adam rejimi mi istiyoruz. Demokrasi için hayır oyu atacağız. Ama biz tek adam istiyoruz diyorsanız gideceksiniz” evet diyeceksiniz. 16 Nisan’da buna karar vereceksiniz. Tercih bu olacak. Her madde üzerinde düşünmemiz gerekiyor. Oyumuzu bu maddelere göre kullanmalıyız. Deniliyorsa ki kıdem tazminatı önemli değil. Biz bir kişiye yetki veriyoruz. O kişi kararname ile kıdem tazminatını da kaldırabilir diye düşünüyorsanız. Gidilecek evet oyu kullanılacak. Ama işçinin kıdem tazminatı olsun diyorsanız hayır vereceksiniz.” Diyerek işçi haklarının askıya alınabileceğini ifade etti.

“Herşeye tek kişi karar verecek”

Asgari ücret uzlaşma ile belirlensiz diyorsanız gidip hayır oyu kullanacaksınız. Ama buna gerek yok. Bir kişiye yetki verdik. İsterse asgari ücreti dondurabilir, isterse kaldırabilirde diyorsanız gidip evet oyu atacaksınız diyen Kılıçdaroğlu, “ Her partiden asgari ücretli çalışan var. Bunun için bunu düşünüp oy vermelidir.” Dedi.

“Bu parayı üreticiye ver”

 Kılıçdaroğlu, “550 milletvekili bana göre fazla. Normali 450’dir. Şimdi bu sayıyı 600’e çıkarıyorlar. 550 milletvekili bize yetmiyor 600 milletvekili olsun diyorsanız gidiceksiniz evet diyeceksiniz. Olur mu efendim 600 milletvekiline 187 trilyon para ödeyeceğiz. Gerek var mı buna diyorsanız gideceksiniz hayır oyu kullanacaksınız. Bana sorarsınız. Niye 600 milletvekili, niye 187 trilyon. Eğer bu parayı birisine vereceksen getir fındık üreticisine ver kardeşim.

 “Sorunlar çözülmeyecek”

 Anayasa değişikliğinin hiçbir sorunu çözmeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “ Referandumdan evet çıkması, Fındık üreticisinin sorununu mu çözecek, taşeron işçinin sorununu mu çözecek. Devlet memurunun sorununu mu çözecek. Kıdem tazminatımı çözecek. Muhtarların geleceğini mi çözecek. Yok. Hiçbirinin çözemeyecek. Bu nedenle hayır.” Dedi.Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi