Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Aşırı hızın önüne geçmek için Altınordu’daki çeşitli noktalara radar kuran trafik ekipleri sürücülerin süratli araç kullanmasının önün geçiyor. Özellikle şehirdeki ana arterlere konulan radarda araç sürücülerinin 40 kilometreden fazla sürat yapması durumunda aracın ruhsatındaki adresine ceza geliyor.


Tabelası var


Sürücülerin daha dikkatli ve hız limitine uyması konusunda radar tabelasını caddelerdeki bazı noktalara koyan emniyet ekipleri aşırı hız yapanların hızına göre trafik cezasını kesiyor. Hız yapan araçlara trafik cezası ya ileriki noktada bekleyen trafik ekipleri tarafından yazılıyor ya da ceza ruhsattaki adrese gönderiliyor.


Tabela kaldırılmıştı yeni yeniden geldi


Radar noktalarını gösteren tabelaların kaldırılmasının ardından Yargıtay 12. Ceza Dairesi bu kararı bozmuştu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kanun yararına bozma isteminde, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde radarla hız denetimi yapılacak yerlerde, bu denetimin yapıldığına dair ikaz levhası ve işaretleme bulundurulması konusunda herhangi bir hüküm yer almadığına dikkat çekerek, mahkemenin "radar işaretinin bulunmadığı ve gerekli yasal uyarıların usulüne uygun yapılmadığı" gerekçesiyle "idari yaptırım kararının kaldırılması" yönündeki kararının kanuna aykırı olduğunu belirtmişti. Başsavcılığın istemini görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını yerinde bularak, kanun yararına bozma istemini reddetti. Hukuk devletinde idarenin eylem ve işlemlerinin idare edilenler tarafından önceden tahmin edilebilir olması gerektiğinin vurgulandığı kararda, devletin kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, kamu sağlığını ve çevreyi, ekonomik düzeni, toplum barışını ve düzenini, genel ahlaka ilişkin kuralları ihlal eden eylemleri yani suç ve kabahatleri, ulusal ve evrensel hukuk çerçevesinde, ödetme görev ve yükümlülüğünün bulunduğunu anımsatılmıştı. Kararda, devletin, esasen ve öncelikle bu kuralların ihlalini önleme görevi bulunduğunun kabul edilmesi gerektiği kaydedilmişti. Kararda, hukuk devletinin bir erki olan idarenin görevinin, öncelikle bireylerin kuralları ihlal etmesini bekleyip cezalandırma yoluna gitmesi değil, kurallara uygun davranma düzeyini ve alışkanlığını geliştirmek olduğunu belirtilmişti.

Editör: Haber Merkezi