“Anayasa tartışmaların yeniden başlamasının olumlu ancak, kimi kesimlerin dışlanmasıyla yapılacak ‘yeni’ anayasanın eskinin tekrarından başka özellik taşımaz.” ifadesini kullanan EMEP İl Başkanı Poyraz, “ Her zaman vurguluyoruz. Dayatma ile yeni anayasa olmaz. Meclis anayasa yapacak deniyor ama 6 milyon oy almış HDP ile görüşülmüyor. Anayasa birbirinden farklı kesimlerin yapacağı tartışmalar sonunda kapsayıcı olur. Tartışma döneminde bile görüşmeyi ret eden anlayıştan demokratik ve kapsayıcı bir anayasa yapması beklenemez.” dedi.

 “İktidara yedeklendiler”

“Anayasa tartışmalarında CHP ve MHP, AKP’nin yedeği oldular”  diyen Poyraz, “İstanbul Yenikapı’da yapılan mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması yeni dönem için de yol göstericiydi. ‘Milli birlik’ ve ‘ortak iş yapma’ anlayışı kendi istediklerinin kabul edilmesi olarak vurgulandı. Böyle bir anlayışla nasıl demokrasi çıkacak? Nasıl demokratik anayasa yazılabilecek? Darbeye karşıyız ama tek adam, tek parti diktatörlüğüne de karşıyız. Yeni anayasa her şeyden önce darbeleri de tek adam, tek parti diktatörlüğünü de engelleyen bir özellikte olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

 “Çözüm Kurucu Meclis”


Yeni anayasanın bu Meclis’in yapamayacağını vurgulayan Poyraz, “Yeni anayasa için Kurucu Meclis oluşturulmalıdır. Barajsız bir ve özgür propaganda ortamında yapılacak seçim sonucu oluşacak Kurucu Meclis’in işi yeni anayasayı yapmak olacaktır. Toplumun her kesiminde ‘yeni anayasa’ için talepler tartışılmalı ve halk ona göre oy kullanmalıdır. Seçilen Kurucu Meclis üyeleri de anayasayı yapabilir. Bunun dışında yapılacak anayasalar demokratik olmayacak, halkın beklentilerine yanıt vermeyecektir. Demokrasi, özgürlük, kardeşlik için bu yöntemden başka yol yok.” dedi. OrduYorum

Editör: Haber Merkezi