Gölköy İlçesi, Yuvapınar Mahallesi’nde tamamı orman arazisi olan 320.558.500 m² ruhsat alanının 94.868.500 m²’lik kısmında özel bir şirket tarafından Patlatmalı Bazalt Ocağı projesi yapılması planlanıyor. Yörede yaşayanlarca projeye karşı dava açılmıştı ve geçtiğimiz şubat ayında bilirkişi heyetince kar nedeniyle yapılamayan keşif Pazartesi günü yapılabildi. Bölgedeki birçok mahallenin içme suyunu temin ettiği su kaynakları proje alanı içerisinde kaldığı için yöre halkı, sularının kirleneceği ya da patlatmalar nedeniyle kaybolacağı için projeye karşı çıkıyor.

 

Tarihi kalıntılar da var

 

Bilirkişi Heyeti incelemesine katılan Alanyurt Mahallesi Muhtarı Selahattin Yanık, “Taş çıkarmak için yapılacak patlatmalar kaynak sularının yönünü değiştirecek, içme sularımız kirlenecek. Burada yoğun bir şekilde hayvancılık ve arıcılık yapılıyor. Şirketin kamyonları meranın ortasından geçen yolu kullanacak. Gürültü ve toz hayvancılığımızı etkilediği gibi yaban hayvanlarını da olumsuz etkileyecektir.” dedi.

            Taşocağı açılmak istenen yerin özelliklerinden de söz eden Selahattin Yanık, “Buradaki tarihi kalıntılar için Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna dilekçe verdik, gelip burada tespit yapmalarını bekliyoruz. Buralar cennet gibi yerler, nasıl kıyabilecekler böyle güzel bir yere. Ulugöl proje alanına kuş uçuşu 2 km uzaklıkta, patlatma sonucu çıkacak olan toz rüzgarın etkisiyle orayı da etkileyecektir. ” dedi.

            Çok sayıdaki jandarmanın da yer aldığı keşif sırasında,Ordu Çevre Derneği üyeleri de yöre halkına destek olmak için bilirkişi heyeti incelemesine katıldı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi