Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarı belli oldu. 2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Yüzde 26,05'lik artış asgari ücrette 417 TL'lik artış yapılmış oldu. Evli ve üç çocuklu kişiler için ise asgari ücret 2 bin 155 TL oldu.

En yüksek TL artışı

Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş, yapılan artışın asgari ücret tarihinin en yüksek TL artışı olduğunu belirterek, piyasanın beklediği ve doğru bir adım olduğunu söyledi.

Yaklaşık yüzde 26 oranında yapılan bir artış olduğunu belirten Baş; "Yapılan enflasyonun üzerinde bir artış dolayısıyla bu zam 2018 yılı enflasyon rakamına yakın olduğu için doğru. Gerçekten yapılması gereken bir zam. Dar gelirlilerin yaşadığı sıkıntıyı giderecek bir hamle." dedi.

"Vergi ve primler azaltılmalı"

İşveren cephesinden bakıldığında ise artışın yaklaşık yüzde 25 civarında net olarak, hem ücret artışı hem de sosyal güvenlik artışı olarak kişi başı 650 TL civarında ilave bir maliyet getireceğini belirten Baş; "Bunun 417 TL'si ücret artışı, 130 TL civarında da SGK ve vergi yükü olarak artış. Bir kişide bir işveren yaklaşık 600 TL civarında bir maliyet yüklenmiş olacak. Yapılması gereken ise asgari ücret üzerindeki vergi ve SGK yüklerinin azaltılması, bu çok önemli. Esnafın ödeyeceği BAĞ KUR en az 882 TL. Teşvikten yararlanmayan bir işyerinde çalışan bir sigortalı için ödenecek SSK primi 960 TL. Aylık ödeme 1 kişi için. İşverenlerin işçi çıkarmasının önüne geçmek için mutlaka asgari ücret üzerinde vergi ve SGK primlerinin azaltılması gerekiyor. Bu durumda her iki taraf da bu işten mutlu ayrılacaktır. Yoksa bu durum, kayıt dışı çalışma, sigortasız işçi çalıştırma gibi durumlar doğurabilir." diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin/özel

 

 

 

Editör: Haber Merkezi