Ordu Kent Platformu üyeleri bir basın toplantısı düzenleyerek, Yelken Kulüp ve sahil dolgu çalışmalarında yasal olmayan çalışmaların devam etmesine tepki gösterdi.

 

Açıklama yapan platform üyesi Av. Haluk Türkmen, Yelken Kulüp alanına yapılan inşaatın ruhsatsız olarak başlatıldığını belirterek, “Yelken Kulüp alanına yapılan inşaatla ilgili iki hafta önce Ordu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmuş ve yapılan inşaatın ruhsatının, mimari, statik,sıhhi tesisat projelerinin var olup olmadığı, yapı yaklaşma mesafelerine uyulup uyulmadığı konusunda tespit yapılmasını istemiştik. Bunun üzerine teknik bilirkişilerinde hazır bulunduğu mahkeme keşif heyeti yerinde keşif yapıp, durumu saptamaları ile birlikte ilgili belediyeden ruhsat ve eklentilerin istenmesine karar verilmiştir. Toplanan belgeler ve yapılan değerlendirmeler sonucu bilirkişi raporunda özet olarak; “ iksa ruhsatı dışında, inşaat ruhsatı, mimari, statik ve sıhhı tesisat projelerinin olmadığı, yapı yaklaşma mesafeleri için Karayolları Bölge Müdürlüğünün görüşlerinin alınmadığı” belirtilmiştir.  Yani inşaat ruhsatsız olarak başlatılmıştır, ötesinde yapı yaklaşma mesafesi olarak adlandırılan, karayolundan 25 metre, şehir için yoldan 5 metre çekme mesafelerine uyulmamıştır. Bu aykırılıklara ilişkin yeniden yargıya başvuracağız.” dedi.

           

"Ağız değiştirildi"

 

Sahil bandında yapılan deniz dolgusu ile ilgili olarak kamuoyunun yönetimdekilerce yanlış bilgilendirildiğini ifade eden Türkmen, "1983 yılındaki nazım imar planında dolgu alanı olarak gözüken bölümde dolgu yapıldığı ve daha önceki park, yürüyüş alanı, bisiklet yolu ve çay bahçeleri olarak düzenleneceği ifade edilen dolgu işlemi için bugün ağız değiştirilerek, denizin karayoluna zarar vermemesi için tahkimat dolgusu yapılacağı ifade edilmektedir." diye konuştu.

 

"İhmali olanlar hesap verecek"

 

"Kesinleşmiş iki revizyon imar planı varken 43 yıl önceki hükmü kalmamış imar planının dayanak olarak alınması, deyim yerinde ise arkadan dolanmaktır" diyen Türkmen, şöyle devam etti:  "1983 yılında böylesi bir dolgu alanının karayollarını genişletmek amaçlı imar planında yer aldığı doğrudur. Ancak, 1994 yılındaki büyük direniş sonrası, 1996 yılında yapılan revizyon imar planında bu bölge koruma alanı olarak yer almış ve 2013 yılındaki tüm kenti kapsayın revizyon imar planında, sahil bandı bu günkü hali ile yer almış ve bu plan kesinleşmiştir. Ötesinde, kıyıda dolgu işleminin yapılabilmesinin ön koşulu kıyı kanunun 7. ve devam eden maddeleri gereğince üç ayrı bakanlıktan olumlu görüş alınması ve ÇED raporu olması gerekmektedir. Bu yolda hiçbir izin ve yerel yönetim kararı alınmaksızın yapılan dolgu işlemi tamamen yasalara aykırılık taşımaktadır ve bu konuda da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Konu ile ilgili olarak alınmış bir idari karar olmadığı için de yargısal başvurular konusunda önümüz tıkalıdır. Bu konuda sürece müdahil olması tarafımızdan Defterdarlıktan istenmiş, ancak bu güne değin herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. Bu konuda ihmali davranış içerisinde bulunanlar hakkında da suç duyurusunda bulunulacaktır.” ifadesini kullandı.

 

Valiyle görüştüler

 

Konu ile ilgili Vali İrfan Balkanlıoğlu ile görüştüklerini belirten Türkmen,“Valimizden Ordu Belediyesi’nden dolgu ile ilgili belgeleri istemesini talep ettim. 1983 yılı imar planının değil en son yapılan 2013 yılı planını istemesini, ayrıca Defterdarlığa dava açılması için başvuru yaptığımızı, onlardan da ne gibi işlem yaptıklarını öğrenmesi ricasında bulunduk" dedi. Ordu Yorum

Editör: Haber Merkezi