Ordu Tarım İl Müdürlüğü İlimizde 2014 yılı Mart ayında meydana gelen zirai don, fındık ürününde büyük oranda kayıplara neden olduğunu hatırlatarak,  Tüm bu yaşananları fırsat bilen bazı kişilerin değişik bitki düzenleyici ya da gübreyi bitki antifirizi adı altında çiftçilere satarak haksız kazanç sağladıkları ve üreticileri mağdur ettiklerini bildirdi.

 

Erken uyanma var

Yapılan açıklamada, "İlimizde 2014 yılı Mart ayında meydana gelen zirai don, fındık ürününde büyük oranda kayıplara neden olmuştur" denilerek, son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri nedeniyle kış aylarında sıcaklıklar yüksek seyrettiğii, yüksek seyreden bu sıcaklıklar diğer bitkilerde olduğu gibi fındıkta da bitkinin erken uyanmasına neden olduğu ifade edildi.

Açıklamada devamla, "Erken uyanan bitki ise soğuklara karşı hassas hale gelmekte ve ilkbaharda meydana gelebilecek olan donlardan büyük oranda zarar görmektedir. Böylece üreticilerimizin yıl boyunca yaptığı tüm emek ve masrafları bir anda heba olabilmektedir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kış aylarında yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle fındık bitkisinde erken uyanmalar başlamıştır" denildi.

 

Yaşananları fırsat bildiler

 

İl Müdürlüğünün açıklamasında devamla şöyle denildi:

"Tüm bu yaşananları fırsat bilen bazı kişilerin değişik bitki düzenleyici yada gübreyi bitki antifirizi adı altında çiftçilerimize satarak haksız kazanç sağladıkları ve üreticilerimizi yanıltarak mağdur ettikleri konusunda şikayetler artmıştır. Bitkileri soğuk zararından tamamen koruyan ve Bakanlığımızca ruhsat verilen herhangi bir ürün bulunmamaktadır. Ancak bitkinin dona dayanımını arttıran potasyumlu gübreler bulunmaktadır. Bu gübreler ise yapılacak olan toprak ve yaprak tahlilleri sonucuna göre uygun zaman ve dozda kullanıldığında etkili olmaktadır." Ordu YORUM

Editör: Haber Merkezi