Her yıl 29 Mayıs günü kutlanan Dünya Arı Günü bu yıl Sivas’ta kutlandı. Sivas Valisi Alim Barut, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadriye Sorkun ve alanında uzman isimlerin katıldığı törende dünya ve Türkiye arıcılık sektörü hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Sivas Valisi Alim Barut gerçekleştirilen törenle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu; “Arıcılık ve sektörü için ekolojik dengenin korunması ve arıların korunması amacıyla her sene ‘Yaşam için Arı ‘ sloganıyla Dünya Arı Günü’nü kutlamaktayız. İlki Hacettepe Üniversitesi, ikincisi Ardahan, üçüncüsü Ordu ve dördüncüsü de Niğde’de kutlanan Dünya Arı Günü, bu sene beşinci kez Sivas’ta kutlanıyor. Bu yıl programımızda genç nesle arıcılığı sevdirmeyi amaçladık. Çocuk yaşta arıların ve arı sevgisinin oluşmasına ön ayak olmak için ilkokullar arası resim yarışması ile çocuklarımızı ödüllendirdik. Anavarza çocuk tiyatrosu ile arıların dünyalarına farklı bir gözden bakmaya çalıştık. Bildiğiniz gibi arıcılık, toprağa bağlı olmayıp insanlara tek başına geçim kaynağı sağlayan ender meslekler arasında. Toprağa hiçbir zararlı etkisi olmayan arıcılık, aynı zamanda doğanın dengesini de koruyor. Sivas’ın bitki örtüsünün de arıcılık için çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Sivas’ta 2013 yılında 3309 ton bal üretimi gerçekleştirildi. “

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlları ise konuyla ilgili “Sivas’a verilen 6.2 milyon TL ile 10 bin kovan, önceki senelerde desteklendi. Kanunlar, tedbirler, destekler ve projeler ile ilerlemekteyiz. Sivas’ın bundan 12 yıl önce 1-2 milyar TL hasılatı varken, bugün 4 milyar TL hasılata ulaştık.“ açıklamalarında bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadriye Sorkun konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “ 2006 yılında dünyada iklimsel sıkıntılar yaşanmaya başlamasıyla arılar da yok olmaya başladı. Bir çok bilim insanının dikkatini çeken bu durum, 2007 yılında Kanadalı bir aktivistin, 29 Mayıs’ı Dünya Arı Günü ilan etmesi ile farklı bir boyut kazandı. Bütün dünya ‘yaşam için arı’ sloganıyla bugünü kutluyor. Ben bu özel gün için şu mesajı vermek istiyorum; Arılara yaşamımız için teşekkür edip, arıların sağlıklı yaşamı için ne yapabileceğimizi düşünelim.”

Arılar Perdeleri Çocuklar İçin Açıyor


Albert Einstein’ın “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanlığın 4-5 yıllık ömrü kalır.” savını temel alan müzikli çocuk oyunu, İstanbul’dan sonra ikinci gösterimini Sivas’ta gerçekleştirdi. Anavarza Çocuk Tiyatrosu ‘Bal Arıları ve Hınzır Ayı’ oyunu, günün anlamına uygun olarak 5. Dünya Arı Günü onuruna Atatürk Kültür Merkezi Sivas Devlet Tiyatroları Sahnesi’nde çocuklarla buluştu. Davranış Bilimleri Enstitüsü’nün katkılarıyla, Anavarza Bal ve Nedim Saban’ın kurucusu olduğu Tiyatrokare işbirliği ile hayata geçen Anavarza Çocuk Tiyatrosu çocuklara, arıların ekosistemdeki hayati önemini, onların dünyasını ve doğanın en kıymetli armağanı balı, ‘Bal Arıları ve Hınzır Ayı' adlı oyun ile anlattı.

Anavarza Çocuk Tiyatrosu, tüm yıl boyunca farklı illerdeki kültür merkezleri ve okullarda sergilenecek oyunlarla çocuklara ulaşacak.Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi