Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz,  “14 mayıs 1984 yılından itibaren Ordu’nun çöplerinin döküldüğü 31 yıllık bu alana bugün, bu saat itibariyle çöp dökümünü durduruyoruz” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Çaybaşı ilçesi Göksü Mahallesi, Yoğunoluk-Akpınar yol ayrımında, 130 dekar üzerine kurulacak olan  ‘Çaybaşı ilçesi Katı Atık Bertaraf Tesisi‘ projesi çalışmalarına devam ediyor.

Uzun yıllardır Ordu’da kangren olan çöp sorununa neşter vuran Başkan Enver Yılmaz,  Altınordu Durugöl Mahallesi’nde bulunan çöp sahasında bir basın açıklaması yaptı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi uzun yıllardır yaşanan çöp sorunu için yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, düzenli çöp depolama tesisi ile yıllarca sorun yumağı haline gelen çöpü Ordu’nun gündeminden çıkarmayı hedefliyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi bu bağlamda, Çaybaşı ilçesi Göksü Mahallesi, Yoğunoluk-Akpınar yol ayrımında, 130 dekar üzerine kurulacak olan  ‘Çaybaşı ilçesi Katı Atık Bertaraf Tesisi‘ projesi çalışmalarına devam ediyor.

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Genel Sekreter Dr. Mustafa Çöpoğlu, Ak Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük, Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Civelek, yöneticiler ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı kamuoyu açıklamasında Başkan Enver Yılmaz bugün itibariyle Ordu Büyükşehir Belediyesinin ve Ordu ilinin tarihi günlerden birini daha yaşadığını belirterek, “22 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katılımıyla havalimanını açtık. Ordu’nun 14 mayıs 1984 yılından itibaren çöplerinin döküldüğü 31 yıllık bu alana, bugün, bu saat itibariyle çöp dökümünü durdurduk. Artık çöpler düzenli depolama alanı olarak belirlediğimiz alana götürülmeye başlandı. Bunu da yerel basınımızın, gazetelerimizin özel özen göstereceği bu sembolik törenle, kamuoyu ile paylaşma gereği hissettik” dedi.

"13 ayda çözdük”

Başkan Enver Yılmaz kendisinin Belediye Başkanı olmadan önce Ordu’nun çöp sorununu bir yıllık süre içerisinde çözeceğinin sözünü verdiğini ancak bunun 13 aya sarktığını söyleyerek; “Buradan özür diliyorum. Bu süreyi hava muhalefeti sebebiyle tutturamadık. 13 ayda çözmek zorunda kaldık. Bugün itibariyle 16 ilçemizin çöpünü derlemek, toparlamak ve düzenli depolama alanına taşımak suretiyle Avrupa Birliği normlarına uygun bir çöp standardını yakalamış olduk. Buraya 31 yıldır çöp dökülüyordu. 1 yıl önce buraya günde 30 kamyon çöp dökülüyordu. Bizim Büyükşehir süreci ve imkânlarla birlikte geliştirmiş olduğumuz sisteme ilave teknolojiler ile çevre ilçelerimizin; başta Gülyalı ve Perşembe'nin de çöplerinin toplanmasıyla, 1 yıllık süre içerisinde yoğun gayretlerimizle çöp meselesini Altınordu ve 16 ilçemizde çözdük. Burada Ordu'nun 31 yıllık çöpü var. Bir tarafımız Melet Irmağı, diğer tarafta Durugöl, Akyazı ve Soya Mahalleleri yıllardır muzdarip olmuştur. Aldığımız 4 tane tam donanımlı tırlarla birlikte Karapınar Mahallesindeki ayrıştırma tesisimizden organik çöp, bütün bileşenleri ayrılmış halde çöpü düzenli depolama alanına götüreceğiz” şeklinde konuştu.

“Çaybaşı’ndaki tesis tamdonanımlı”

Çaybaşı’nda bulunan Düzenli Depola Tesisi hakkında da bilgi veren Başkan Enver Yılmaz; “Ordu Büyükşehir Belediyesi, buranın inşaatına da başladı. Proje doğrultusunda drenaj tabakası için yoğun bir çalışma sergileyen Ordu Büyükşehir Belediyesi bu doğrultuda; depolama sahasının alt geçirimsizliğini sağlamak için sahanın tabanına 50 cm kalınlığında kil, kimyasal maddelere karşı yüksek direnç gösteren, geçirgenliği düşük, delinme ve çatlamalara karşı son derece dayanıklı olduğu için sızmalara karşı üstün bir koruma oluşturan yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE)  geomebran ve alan drenaj sistemi olarak da boyutu 16/32’lik dere çakılı ile 50 cm kalınlığında drenaj tabakası oluşturuyor. Bu çalışmalarla birlikte geçirimsiz hale getirilen taban üzerine dren boruları döşenerek sızıntı suları bir noktada toplanacak” açıklamasını yaptı.

Çöp sahasını rehabilite edeceğiz

Tüm bu çalışmaların; vatandaşların yaşam kalitesine katkı sağlamak ve yaşanılabilir çevreler yaratmak hedefi doğrultusunda yürütüldüğünü belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Artık Durugöl’de bulunan vahşi depolama alanına çöp dökülmeyecek. Bu çöp sahasını rehabilite edeceğiz. Mevcut sahanın toprakla üzerini kapatma işlemi tamamlandıktan sonra metan gazı çıkış bacaları konulacak. Sonra da Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü ve Ordu Büyükşehir Belediyesi müştereken çöp sahasının ve Melet Irmağı’nın sedde çalışmalarına başlayacaklar. Melet Irmağı’nı settelemesi ihalesi 26 Mayıs yani yarın gerçekleşecek ve değeri tam 12 milyon liradır. O alan Ordulu hemşerilerimizin daha sonra piknik yapacağı, sosyal donatıları olan bir alan haline dönüşecek. Yıllardır kontrolsüz bir şekilde denizlere, derelere ve vadilere vahşi depolama şeklinde biriktirilen evsel atıkların oluşturduğu çirkin görüntülerden kurtuluyoruz. ‘Çaybaşı Katı Atık Bertaraf Tesisi Düzenli Depolama Sahası’ ile kesinlikle çevreye zarar verilmeyecek. Dışarı koku ve çöp suyu sızıntısı olmayacak. Çöpler, bölgelerinde ilk ayrıştırmadan sonra buraya araçlarla nakledilecek. Günlük gelen çöpün üzeri kapatılacak. Sahanın etrafı kafes telle çevrilerek kesinlikle yaban hayvanı ve başıboş hayvanların sahaya girmesi engellenecek” dedi.OrduYorum

 

Editör: Haber Merkezi