Fındığın 26 TL/ kg fiyatlardan son 2 hafta içinde hızlı bir şekilde 18 TL/kg fiyatlara gerilemesinin tesadüfi bir piyasa hareketi olmadığını belirten Onur Şahin, fındığa olan dış talebin devam ettiğini belirtti.

 

Son 10 ayın ihraç miktarının 310 bin ton iç fındık olduğunu belirten Şahin, “Muhtemelen sezon 330 bin ton iç fındık seviyelerine kapanacak. Bu 660 bin ton kabuklu fındık ihracatı anlamına gelir ki , fındık tarihinin miktar bazında rekorudur. Ülkemiz aynı zamanda iyi bir fındık tüketicisi durumundadır ve bu rakam yıllara göre 100- 150 bin ton kabuklu fındık rakamlarına ulaşmaktadır. Asgari 100 bin ton kabuklu fındık tüketim verisi dikkate alındığında ve sezon sonunda 660 bin ton seviyesinde ihracat seviyesine ulaşılacağı da hesaba katıldığında Türkiye 2019 ürününün tüketime arz edildiği 2019/ 2020 sezonunda 750 bin tondan aşağı olmayan bir fındığın iç ve dış piyasada satıldığı tartışılmazı bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

 

Ne oldu da fındık fiyatları 26 liradan hızlı bir şekilde 18 liraya geriledi ?

 

Şahin şöyle devam etti: “Fındık ihracatı son hız devam ediyor, zira covit-19 salgının fındık ve mamülleri tüketiminde olumlu yönde etkiye neden olduğu sektörün tüm bileşenlerinin uzlaştığı bir sonuç. Uzmanlar tarafından covit-19 kaynaklı salgının Eylül 2020 tarihinden sonra ikinci aşamasının dünya üzerinde etkili olacağına dair açıklamaları da fındık tüketiminin artışının 2020 ürün sezonunda da devam edeceğini göstermektedir.

Fındık ihracatı 100 kg iç fındığı ifade eden “ kental “ biriminden ve Amerikan doları üzerinden yapılmaktadır. Dolar kurunda da aşırı bir düşüş olmamıştır.

Gerek talepte ve gerekse ihracata konu para birimi olan Amerikan dolarında hissedilir bir düşüş olmadığı halde 2 hafta içinde fındık fiyatının 26 liradan 18 liraya , %30 gerilemesine , düşmesine neden olan nedir ? Daha da önemlisi bu düşüşe karşı iktidar kanadı neden sessiz kalmaktadır ? Sorunun cevabı TMO’nun 2020 fındık ürünü alım fiyatının belirlenme safhasına girilmiş olması…

TMO 2019 ürün sezonunda doğru bir hamle yaparak ilk kez fındık hasadından önce 26 Temmuz 2019 tarihinde fındık alım fiyatını açıkladı. Giresun kalite tombul fındık 17 TL/kg, Türk fındığının ağırlığını oluşturan Levant kalite fındık 16,5 TL/kg. İktidar kanadının TMO’nun 2020 ürün sezonu için açıklamayı düşündükleri alım fiyatı 18-19 TL/kg aralığında bir fiyat. 24-26 liradan işlem gören bir ortamda 18-19 lira açıklanan fiyat AK Partinin bölge itibariyle en yüksek oy oranına sahip olduğu Karadeniz Bölgesinde tepkilere neden olacak ve hükümet ki özelliklede iktidarı temsil eden sayın Cumhurbaşkanı fındık fiyatlarının düşmesinde eleştirilerin hedefinde olacaktır.

Devlet yönetimi fındık fiyatlarındaki düşüşe seyirci kalarak, temmuz ayı içinde fındık fiyatlarının 18-19 bandında işlem görmesine ve bu fiyatın yerleşmesine dolaylı olarak müsaade edilmiştir. Zira özellikle iktidar kanadından ani fiyat düşüşüne yönelik eleştirisel açıklamaların yapılmamış olması da bu düşünceyi desteklemektedir. Bu fiili durumun sonucu olarak TMO’nun temmuz ayı sonunda açıklamayı planladığı 18- 19 lira fiyat aralığın karşı tepkilerin azaltılmasına imkan yaratılmış olacaktır.”

 

“20 liranın üzerinde açıklanmalı”

 

Devletin rekolte rakamını dikkate alarak fiyat açıklaması gerektiğini belirten Şahin; “Devlet, Tarım Bakanlığı kanalıyla 2020 fındık rekolte çalışmalarına başlamış olup yakın zamanda bitirerek tahmini rekolteyi açıklayacaktır. Devlet, tahmini rekolte ve 2019 ürün sezonu verilerini de dikkate alarak bir değerlendirme yapmalı, 20 liranın üzerinde bir alım rakamıyla piyasaya girmenin fındıkta yaşanması muhtemel arz açığı nedeniyle hazineye yük getirmeyeceği dikkate alınmak suretiyle değerinde bir fındık piyasası oluşmasını sağlayan bir alım fiyatını en kısa zamanda açıklamalıdır” dedi. Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi