Türkiye İhracatçılar Birliği, iklim faktöründeki dalgalanmalar, fındık çeşitlerindeki bölgesel etkilenmeler nedeniyle karanfillerin çotanağa dönüşümündeki kayıp oranlarına göre yeniden bir rekolte çalışması yaptı. Buna göre, 1-10 Mayıs 2015 tarihleri arasında fındık alanlarının fazla olduğu Doğu ve Batı Karadeniz’in 7 il ve ilçesinde sahil, orta ve yüksek kesimlerde karanfil sayımı yapılan bazı boyalı dallardaki çotanak oluşumuna geçen fındıklar tekrar sayıldı.

693 bin ton rekolte

Çalışmada, dökülen karanfillerin oranları tespit edilerek, önceki belirlenen düşme oranları ile karşılaştırma yapılıp, artan miktarlar ilave, azalan miktarlar ise düşürülerek yeniden rekolte hesaplaması yapıldı. Gidilemediğinden dolayı sayımı yapılmayan, arazi miktarı az olan diğer il ve ilçelerde ise aynı oranlar tahmin edildiğinden karanfil sayımındaki rakamlar aynen alındı. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Gümüşhane,  Sinop, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Sakarya ve Kocaeli’de toplam 695 bin hektar alanda yapılan incelemelerde, 693 bin ton rekolte belirlendi.

Haziran temmuz hesaplanmadı

Raporda; nisan ayında meydana gelen kar yağışından dolayı lokal alanlarda don etkisinin görüldüğü belirtilerek,  karanfil kayıplarının her bahçe ve her dal için homojen bir kayıp göstermediği tespit edildi. Mayıs ayı rekolte çalışmasında haziran sonu ve temmuz başında dış etkenler sebebi ile meydana gelebilecek çotanak dökülmeleri ise hesaba katılmadı.

Çotanağa dönüşümde artış var

Mayıs ayı itibari ile Türkiye genelinde karanfilin  çotanağa dönüşüm oranlarına göre yapılan rekolte hesaplaması ile Giresun, Ordu ve Samsun illerinin rakımı 200 metreye kadarki alanlarda 2014 yılında yüksek olan rakamların 2015 yılında düşük olduğu, rakım yükseldikçe, bilhassa rakımı 200-750 metreler arsında rakamların yüksek olduğu görüldü. Batı bölgesinde Alaplı, Akçakoca, Kocaali, Karasu ilçelerinde düşüş olduğu;  Düzce ilinin genelinde ise bir artış olduğu gözlendi. Bu bilgilere göre raporda, Türkiye genelinde karanfilin çotanağa dönüşüm oranında artışın olduğu belirtildi.

Rekolte çalışmasının, Artvin, Rize, Sinop, Gümüşhane,  Bartın, Kastamonu ve Kocaeli’de  tarım bakanlığı kayıtları esas alınarak, diğer illerde ise FTG tarafından yapılmış olan uzaktan algılama değerleri esas alınarak belirlenmeye çalışıldığı ifade edildi. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi