Makamında bir basın toplantısı düzenleyen Vali Balkanlıoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, silahlı kuvvetlerin ve Türk halkının basiretli davranışı sayesinde başarısızlığa uğradığını belirtti. Bu olayın hemen ardından FETÖ'nün devletin tüm birimlerinden silinmesi amacıyla soruşturmalar başladığını belirten Vali Balkanlıoğlu, “FETÖ her türlü takiyye ve kamufleyi yaparak devletimize sızmış. Yani örgüt gücünü buralarda alıyor. Bu sebeple bu örgütle irtibatlı olan şahıslar işlem görmeye başladı. Ordu genelinde başta kamu çalışanları olmak üzere bu örgüte destek veren, irtibatlı olan şahıslar tespit edilmeye başladı. Bakanlıklar doğrudan açığa aldığı gibi Valilik olarak bizde doğrudan doğruya açığa alınma kararı verebiliyoruz” dedi.

“697 memur açığa alınırken 142’si tutuklandı”


Vali Balkanlıoğlu, operasyon, soruşturma ve diğer adli işlemler hakkında şu bilgileri verdi: “Ordu il genelinde bugüne kadar 741 kamu çalışanı hakkında işlem yapıldı. Bunlardan 697'si açığa alınarak soruşturmanın selameti bakımından görevden uzaklaştırıldı. 142 kamu çalışanı tutuklanarak cezaevine konuldu. Gözaltına alınan 79 kişi adli kontrol altında bulunuyor. 15 kamu çalışanı da firar etti, aranıyor. 136 kamu çalışanı serbest kaldı ancak davaları devam ediyor. 386 kamu çalışanının adli işlemleri devam ediyor.”

“146 sivilden 52’si tutuklandı”


Soruşturmalar kapsamında örgüte destek veren sivil kesime yönelik çalışmalarda yapıldığını belirten Vali Balkanlıoğlu, “Bu soruşturmaların birde sivil ayağı da var. Örgüte maddi manevi destek yapan, bir şekilde destek olan vatandaşlarda var. Bu vatandaşlardan 146’sı hakkında adli işlem yapıldı, 24 kişi gözaltında bulunuyor, halen 52 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. 18 kişi hakkında adli kontrol var. 12 kişi tutuklanacağını veya işlem yapılacağını duyup firar etti. 40 kişi ise serbest kaldı” açıklamasında bulundu.

“İhbarlar havada uçuşuyor”


FETÖ örgütüne yönelik kamu ve sivil alanda başlatılan soruşturmalar kapsamında sıkı bir çalışma yaptıklarını, vatandaşlardan gelen ihbar ve şikayetleri de değerlendirdiklerini kaydeden Vali Balkanlıoğlu, “İhbarlar havada uçuşuyor. O ihbar ve şikayetlere göre bakılırsa paralel olmayan yok gibi. Hepsinin değerlendirilmesi lazım. Sadece iddia ile iş yapılsa şu memlekette ne rahat kalır ne huzur kalır ne de insanlarda güven kalır. Büyük bir şok yaşadık ama artçılar da gelecektir. Çok büyük hazırlıklar yapıldı. Bundan sonra böyle sıkıntılar yaşamamak için devlet harekete geçti. Gereken her şey yapılacaktır. Tüm iddia ve şikayetler adli makamlar tarafından tek tek titizlikle inceleniyor” diye konuştu.


“Elinde delil olan varsa şikayet etsin”


Mağduriyet oluşturulmaması için kılı kırk yardıklarını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, elinde delil olan vatandaşları adli makamlara başvuru yapmaya çağırdı. Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu: “Mağduriyet oluşmaması için kılı kırk yarıyoruz. FETÖ ile irtibatlı olan kimseler hakkında delil varsa memur bile olsalar bunların idari amirlerine şikayet edilmesine bile gerek yok. Memur kanununa tabi değil bu olay. Çünkü görev suçu değil. Yani memurun görevi değil terör örgütüne mensup olmak. Görev suçu olmadığı için doğrudan doğruya savcılığa ve adli makamlara şikayet edebilirsiniz. Hakkında delil olan herkesi adli mercilere derhal iletmeniz vatanseverlik adına fayda vardır. Herkes detaylı ve her iddia araştırılıyor. Herkes iddiasını ispatla yükümlüdür. Herkes, herkes hakkında bir şeyler söyleyebilir. Elinizde delil varsa gereken yapılır.” Ordu Yorum

Editör: Haber Merkezi