EMEP Ordu İl Bakanı Poyraz, Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı son açıklamanın tehlikenin boyutunu gösterdiğini belirterek, “Artık tehlike büyük. İktidarın sürü politikasının sonuçlarını yaşıyoruz. Bilim insanları, sağlık örgütleri aylarca neler yapılması gerektiğini haykırıyor ama iktidar duymuyor. Halkın can güvenliği ve sağlığı yerine sermayenin çıkarı düşünüldüğü için bunları yaşıyoruz.” dedi.

Para değil, sağlık önemli

İktidarın para kazanma ile sağlık arasında tercihini sermayenin çıkarlarına göre paradan yana kullandığını söyleyen Poyraz, “Sağlık olmadan para da olmaz ancak iktidar önce para diyor. Yazın turizm şirketleri para kazansın diye önlemleri zayıflattı. Özel okullar para kazansın diye okulları açma kararı aldı. Sonuç ortada. Salgında patlama yaşıyoruz. İşçi ve emekçiler hak talepleri için yürümek istediğinde salgını gerekçe yaparak yasak koyanlar, fabrikaları, AVM’leri, okulları açık tutabiliyorlar. Fabrikada çalışırken salgından etkilenme olmuyor ama hakları için yürürken salgından etkilenme olduğu iddia edilebiliyor. Halkın sağlığı her şeyin üzerindedir. Önlemler alınmalı ve sağlık kuruluşlarının ve bilim insanlarının “kapanma” çağrısına uyulmalıdır.” dedi.

Kapanma olmalı, önlemler alınmalı

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz sağlık örgütlerinin ve bilim insanlarının önerilerini dile getirerek acil olarak yapılması gerekenler konusunda şunları söyledi: “En az 2 hafta boyunca ülkeye giriş çıkışlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalı, bu süre boyunca sağlık, belediye temizlik ve gıda satışı dışındaki tüm faaliyetler durdurulmalıdır. Kamuda çalışan işçi memur vb. tüm çalışanların maaşı kesintisiz ödenmelidir. Gündelik işlerde ve özelde güvencesiz çalışan ve yoksulların tamamına gereksinimini karşılayacak mali destek kamu bütçesinden karşılanmalı, esnafa kira bedeli ve geçim giderleri desteği verilmelidir. Vatandaşların zorunlu harcamalarının (su, elektrik, ısınma, vb.) faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları vb. ertelenmelidir. Dönem, geleceği kurtarma dönemidir. Sağlık her şeyin başıdır. Köprülere, yollara, üretim yapmayan enerji şirketlerine ödemeler yapılmamalı, belediyeler müteahhitlere para kazandırma projelerinden vaz geçmeli, harcamalarda sağlık öne çıkarılmalı.”

               

 

 

Editör: Haber Merkezi