Her canlı sütünün bebeğine özgü olması, anne sütünü bebeği için benzersiz bir besin maddesi yapmaktadır. Anne sütünün en önemli özelliği canlı bir sıvı olmasından dolayı içeriğinin yaş ve fizyolojik duruma bağlı olarak değişim göstermesidir. Anne sütü, bebek ve anne sağlığı için kısa ve uzun vadede pek çok fayda sağlayan doğal bir besindir.

Emzirmenin bebek için yararları

Bebeğin D ve K vitamini dışında enerji ve besin öğesi gereksinimini uygun miktar ve kalitede sağlayarak bebeğin optimal beslenmesini sağlar. Alt solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, bakteriyel menenjit, idrar yolu enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, ani bebek ölümü, insüline bağlı diyabet, ishal, lenfomalar, OBEZİTE, Chron’s hastalığı ( iltihaplı bağırsak hastalığı ), ülseratif kolit gibi akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır.

Enfeksiyonlara karşı korur, aşıların etkinliğini arttırır, prebiyotik ve probiyotik özllikleri vardır. Anne – bebek ilişkisini kuvvetlendirir, bebeğin ruhsal ve zeka gelişimine yardımcı olur, çene diş gelişimini iyi yönde etkiler.

Emzirmenin anne için yararları

Emzirme, göğüs kanseri. over kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azal­tır, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporozis) korur, uterusun eski haline dönme­sine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybın­dan ve anemiden korur.

 Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Em­zirme, kadının günlük enerji gereksinimi yaklaşık 500-600 kkalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybeder.

Anne bebek arasındaki bağı güçlendirir. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi