Dyt. Gülce Taştemel , yapılabilecekleri şöyle sıraladı: "Sıvı tüketimi: Havaların soğumasıyla orantılı olarak su tüketimimiz de azalmaktadır. Su yerine kaloriden zengin meyve suyu, sıcak çikolata gibi içeceklerin tüketimi kilo alımına neden olur. Soğuk havalarda ısınmak için tükettiğimiz çay, kahve gibi kafein içeren içecekler ise vücudumuz için gerekli olan suyun fazla miktarda atılmasına neden olur. Bu nedenle sağlıklı bir birey günde en az 8 -10 su bardağı kadar su tüketmelidir. Siyah çay, kahve tüketimi yerine ıhlamur, kuşburnu, ekinezya çayı gibi C vitamininden zengin antioksidan çaylar tüketilmelidir.

Yeteri kadar d vitamini aldığından emin olun

D vitamini eksikliği: D vitaminin düşüklüğü özellikle karında yağlanmaya neden olur ve kilo vermeyi zorlaştırır. Bu vitaminin en önemli kaynağı güneştir. Kış aylarının gelmesi ile güneşten yararlanma süremiz oldukça azalır. Günlük 15-20 dk güneşle tenin temas etmesi D vitamini eksikliğini önlemektedir. Yeterince güneş almadığınızı düşünüyorsanız kan tahlili yaptırarak D vitamininizin eksik olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Metabolizmanızı canlı tutun

Metabolizmanın yavaşlaması: Kış aylarının gelmesi ile metabolizmamız da yavaşlar. Terleme azalır. Metabolizmayı canlandırmak için yarım saatlik yürüyüşler, bisiklet sürmek gibi günlük hafif aktivite sporları yapılabilir. Günlük 2-3 bardak yeşil çay tüketimi metabolizmayı hızlandırır.

Karbonhidrat tüketimine dikkat edin

Karbonhidrat tüketimi: Kışın sebze çeşitlerinin azalması ile basit karbonhidratlara yönelme görülmektedir. Şerbetli tatlılar, pilav, makarna, hamur işi tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Öğünlerde çorba salata tüketimi muhakkak olmalıdır. Meyve tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin

Grip - nezle – soğuk algınlığı: Kış aylarında hastalıklarla daha sık karşılaşmaktayız. Hastalık süresince iyileşmeyi sağlamak amacıyla sürekli dinlenmek durumunda kalırız ve bol vitamin yüklemesi yaparız. C vitaminin fazlasının yağ olarak depolanabileceği unutulmamalıdır. Günde 3 porsiyon sebze, 4 porsiyon meyve tüketimi günlük vitamin alımı için yeterli olacaktır.

Egzersiz çok önemlidir

Fiziksel aktivite: Soğuk havalar, yağmur ve kar yağışları günlük hareketlerimizi kısıtlamaktadır. Sağlıklı kilo kaybı için egzersiz çok önemlidir. Metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını arttırır. Günlük hareketlerimizi arttırmak için elektronik dijital ortamdan olabildiğince uzak durulmalıdır. Asansör yerine merdivenler tercih edilmelidir. Okul çağındaki çocuklar basketbol, voleybol gibi spor faaliyetlerine yönlendirilmelidir. İp atlama, koşma, yüzme gibi daha yorucu ve az zaman alan sporlar tercih edilebilir.

Diyetisyenlere danışabilirsiniz

Metabolizma hızınıza göre beslenme planı: Kışları azalan metabolizma hızına göre bireye uygun kaloride beslenme programı hazırlanması çok önemlidir. Kişinin günlük alması gereken kalori miktarı diyetisyenler tarafından; yaşa, boya, kiloya, yağ oranına, yaptığı fiziksel aktiviteye, uyku saatlerine, sağlık problemlerine göre hesaplanmaktadır. Yazları metabolizma hızı daha yüksektir. Bir birey yazın aldığı günlük kaloriyi kış aylarında aldığında kilo artışı gözlenebilir." Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi