CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz hafta Ordu'da yaşanan sel felaketine ilişkin hatırlatmada bulunarak, “Perşembe, Fatsa, Ünye, İkizce ve Çaybaşı olmak üzere 5 ilçemizde ciddi hasarlar meydana gelmiştir. 16 kişinin yaralandığı, 253 iş yeri ve dükkânın zarar gördüğü, 63 aracın kullanılmaz halde olduğu, 30'a yakın evin de heyelan nedeniyle boşaltıldığı, 13 köprünün de kullanılamaz durumda olduğu, 153 konutun ise su basması ve diğer tahribatlardan dolayı kullanılmaz hale geldiği sel felaketinde Mehmet Sekmen isimli bir vatandaşımız da yaşamını yitirmiştir. Bunların yanı sıra tarımda da ciddi zararlar oluşmuştur. Ordu’da fındığın hasat dönemi içerisinde meydana gelen afet nedeniyle fındıkta ciddi zayiatlar verilmiştir.” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nden, 2 genel başkan yardımcısı, 1 grup başkanvekili ve 8 milletvekilinin sel felaketinin hemen ardından sahada, 12 Ağustos'ta da Parti Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bölgede incelemelerde bulunduğunu anımsatan vekil Adıgüzel, sürekli yağış alan bölgeler için risk haritaları çıkartılarak bilimsel veriler ışığında kalıcı önlemler alınması gerektiğini aktardı. Adıgüzel, dere yataklarının acilen ıslah edilmesi gerektiğine de dikkati çekti. Ünye’deki Cevizdere sel yatağına ilişkin izlenmesi gereken yol ile ilgili tavsiyelerde bulunan Adıgüzel, dere yatağına dökülen molozların, sel sularını araziye taşıyarak köprülerin yıkılmasına neden olduğunu ifade etti.

 

“Fındık fiyatı tekellere belirletiliyor”

Fındık hasadının tamamlanmak üzere olmasına rağmen taban fiyatında yaşanan belirsizliğe tepki gösteren Adıgüzel, “Fındık neredeyse pazara girecek ama ortada henüz bir taban fiyat yok. Gübresinden maliyetine, çuvalcısından işçisine her şeyin fiyatı belli olmasına rağmen piyasada belirsizlik sürüyor. Belli ki hükümet yine, piyasada tekel olan bir İtalyan firmasının piyasaya bir fiyat fısıldamasını, onun üzerinden oluşacak rakamın da TMO’ya ifade ettirilmesini bekliyor. Hükümetin, yerli ve milli ürün olan fındığın fiyatının bir İtalyan firmasına belirletiyor olmasını sizlerin takdirine sunuyorum. Fındık fiyatını hükümetin bir an önce belirlemesini talep ediyorum. Şu anda fındığın fiyatı zaten maliyetinin altında. 13 yıl önce 5 dolar iken şu anda 2 dolar bile değil. O yüzden fındık taban fiyatının en az 15 lira olarak açıklanmasını bekliyoruz. Özellikle fiyat belirlenirken rekoltenin geçen yıla göre 100 bin ton daha az olduğunu, şimdi hem yanık hem külleme hem sel felaketi nedeniyle yüzde 30 daha az rekolte beklendiğinden, rekolteyi revize edip fiyatı da buna uygun vermek lazım.” Şeklinde konuştu. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi