Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun, fındıkta verim ve kalitenin artırılması için çalışma yapılması yönündeki talebine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten cevap geldi.

 

Bülent Bektaşoğlu’nun verdiği önergeye cevap veren Bakan Faruk Çelik, yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin yenilenmesi çalışmaları kapsamında; Giresun Fındık Araştırma İstasyonu tarafından yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalara hız verildiğini söyledi.

 

"Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" başlatıldığını kaydeden Çelik, bununla ilgili kriterlerin belirlendiğini belirterek,” 2013 yılında Trabzon İl Müdürlüğü ve Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ortak çalışması ile fındık bahçesi yenileme çalışmasının öncelikle birinci standart bölgede yer alan Giresun, Trabzon ve Ordu'da pilot proje şeklinde uygulanması planlanmaktadır” dedi.

Bakan Faruk Çelik, CHP Milletvekili Bektaşoğlu’nun önergesine verdiği cevapta, şunları söyledi: “Proje ile; 2013-2014 yıllarında 50 yaş ve üzeri verimden düşmüş toplam 23,5 dekar fındık bahçesi sökülmüş ve modern dikim teknikleri kullanılarak 10 adet demonstrasyon bahçesi tesis edilmiştir. Fındık ürününün desteklenmesine ilişkin uygulamanın rasyonel hale getirilmesi amacıyla 2009-2014 yıllarında Yeni Fındık Stratejisi uygulanmıştır. Bu kapsamda, üreticilerimize toplam 4,4 Milyar TL alan bazlı gelir desteği verilmiştir. Fındıkta alan bazlı gelir desteği uygulamasına 2015 yılı ürünü için de devam edilecek olup, dekar başına 170 TL verilecektir. Destek ödemesinin 2016 yılı Haziran ayında yapılması planlanmaktadır. Ayrıca fındık üreticilerine mazot ve gübre gibi destekler de verilmektedir” Ordu Yorum

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi