Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, CHP Ordu İl Başkanlığı’nda fındıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Fındık rekoltesi üzerinde oynanan oyunlara değinen Adıgüzel, bütün işlerin üretici aleyhine işlediğini söyledi.

“Ülkemiz fındıktan 2-3 milyar dolar kazanırken bir İtalyan firması aynı fındık üzerinden 15-20 milyar dolar kazanmaktadır” diyerek sözlerine başlayan Adıgüzel; şöyle devam etti: “Geçen yıl piyasada fındık 18 TL iken hükümet 16,5 TL fiyat verdi. Şimdi yine fındık 18 TL ben en az 20 TL olmalıdır derken, bazı siyasiler 16-17 TL den bahsediyordu. Eskiden 1 kilo fındık ile 18 kilo patates, 25 kilo soğan alınıyordu. Aslında bu hesapla bakarsanız fındık en az 50 TL olmalıdır. Bizim 16 TL ye sattığımız fındık Ukrayna’da 240 TL Almanya’da 190 TL’dir. Bütün bu işler neden üreticimiz ve ülkemiz aleyhine işliyor. Fiskobirliğin devre dışına çıkarılması, Oltan Gıdanın borca batırılıp, İtalyan firmasına satılıp bu firmaya ihracat yetkisi verilmesi dönüm noktasıdır.”

Her sezon öncesi fındıkta rekolte oyunları yapıldığını söyleyen Adıgüzel; “El altından piyasaya, iş birliği yaptığı yerli firmalar aracılığıyla düşük fiyattan fındık veriyor. Geçen yıl Türk fındığında ilaç olduğunu bile iddia etti. Geçen sezon öncesi bazı siyasilerin “ TMO piyasaya fındık verirse şöyle yaparım böyle yaparım “ demesinin ertesi günü TMO’dan 12 TL ye 70 bin ton fındık bu firmaya satıldı. Bu firma sezon öncesi fındığa ihtiyacım yok, şeklinde beyanatta bulundu. Stokların boşaldığı ve Avrupa’dan yüksek talep beklenen bu senede Avrupa’ya 300 ton fındık sürerek talebin önünü kesti. Bu tür oyunlarla fındık fiyatını düşük tutmaya çalışıyor. Bu İtalyan firması 11 milimin üzerindeki fındıkları kullanıyor, 11 milimin altındaki fındıkları Avrupa'daki sanayiciye veriyor, bizim yerli sanayicimize vermiyor. Çünkü yerli sanayiyi bitirmek istiyor.” dedi.

“TMO fındığı yandaşlara veriyor”

TMO’nun aldığı bütün fındığı Ferrero ve yandaşlarına verdiğini iddia eden Adıgüzel, “Bizim yerli sanayicimiz, TMO'dan fındık istediği zaman depolar kapatılmış. Bu sene TMO 80 bin ton fındık aldı. Ferrero, o fındığı da kendi fındığı gibi görüyor. Hâl böyleyken geçtiğimiz günlerde İtalyan firmasından yetkili, Cumhurbaşkanlığının ilgili birimine gidip bir talepte bulunduktan sonra Cumhurbaşkanlığından bir yetkili, ismi bende var Ordu'ya geliyor, Ordu'da bu firma adına 60 dönüm arazi arıyor. Şimdi de kırma işine giriyor, tüccarlığa soyunuyor. Günlük 500 ton kapasiteli robotik kırma ve stratejik depolama tesisi kurmaya hazırlanıyor. Bu tesiste istihdam olmayacak belki en fazla 100 tane teknisyen çalışacak ama Ordu'da bu kırma sanayisinde çalışan 7 bin 500 işçi ve 3 bin de manavlarda 10 binin üzerinde sadece Ordu'da insan işsiz kalacak. Zaten Ordu’da 10 tanesi OSB de olmak üzere toplam 24 tane kırma fabrikası kaldı. Yabancı yatırım bir ülkeye ancak orada o sektörde eksiklik varsa girmelidir ama yabancı yatırım gelip o ülkedeki yerli sanayiyi bitirmek için girmemelidir. Tütün böyle oldu. Şeker böyle oldu. Fındık da böyle olmasın çünkü fındık bu ülkenin namusudur. Bu görevlinin Ordu’ya geldiğini Ordu Valisi, bazı Milletvekilleri dahil bir çok kişi biliyor, hatta Berat Albayrak Ordu’ya geldiğinde bu konu gündeme gelmiş. Kapı kapılar ardında konuşacağınıza kamuoyunu bildirsenize kimden neyi saklıyorsunuz. Biz Ordu’da bu girişime karşı durduğumuzda zannedilmesin ki Samsun’da Giresun’da yapabilecekler. Bütün Karadeniz’de CHP Milletvekilleri ve millet olarak topyekün karşı koyacağız. Bu İtalyan firması fındığı başka yerde yetiştirmek adına Gürcistan'da fındık dikti, Balkanlar'da dikti, Şili'de dikti, Arjantin'de dikti, olmadı, şimdi de fındığın ana vatanı toprağımıza göz dikti. Tarlada 40 bin üreticiyle anlaşma yaptı. Eğer bu üretici sayısını 120 bine çıkarırsa zaten kimseye ihtiyacı kalmayacak, Ziraat Odalarına da ihtiyaç kalmayacak.” diye konuştu.

“Fındık Piyasası Denetleme Kurulu acilen kurulmalı”

Konu ile ilgili Rekabet Kuruluna daha önce defalarca başvurduklarını fakat bir ses çıkmadığını söyleyen Adıgüzel; “ Rekabet kurulu derhal Karadeniz’e, Ordu’ya gelip bu rezalete son vermelidir. İnsanları dinlemelidir. Ya da derhâl enerji piyasasındaki EPDK gibi, bankadaki BDDK gibi, FPDK, fındık piyasası denetleme kurulu acilen kurulmalıdır. Bu piyasadaki Ferrero terörüne son verilmelidir. Devlet kurumları ve devlet kurumlarının görevlileri de bu yabancı firmaya ayakçılık yapmaktan vazgeçmelidir.” dedi. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

 

Editör: Haber Merkezi