Fındık tüccarı Özcan Şahin, fındık fiyatlarının artışı ya da düşüşünün önceki dönemlerdeki gibi köylünün tüccara ne kadar ve ne sıklıkla fındık getirip getiremeyeceğine bağlı olmadığını belirterek,  “Pandemi sürecinden dolayı Avrupa ülkelerine satışı olmadığını söylüyorlar. Ama bu ne kadar doğru bilemiyoruz, ihracata baktığımız zaman ihracat rakamlarında bir düşüş yok ama ufak bir düşme oldu, fakat toparlayacağını düşünüyoruz.’’ dedi.

Bu seneki alım satımının geçen seneye göre daha hızlı olduğunu söyleyen Şahin,  “İlk başlardan 2 katı 3 katı işler yaptık ama daha sonrasında işler birden bire kesildi.’’ Diye konuştu.

“Fındık üreticisi bu sene kar etti”

Fındık üreticisinin bu sene kar ettiğini dile getiren Özcan Şahin, ‘’2018 yılında bu fındık 12 lira civarındaydı bu sene 25 lira civarında oldu, yani 2 yılda ki fındık fiyatı yüzde yüz bir artışa denk geldi. Bu artış istikrarlı bir şekilde devam ederse herkes kazanmış olur. En çok da üretici kazanmış olur.’’ Dedi.

TMO fındık alımını bıraktığında fındık fiyatlarının düşeceğini, bunun bir tehdit unsuru olduğunu belirten şahin, ‘’Bu tehdidi de bu büyük başlar daha çok değerlendirir. Ters yönde değerlendirirler, artık onlardan başka bir imkanı olmadığı için kendilerinden başka birine satılmayacağını düşündüklerinden dolayı fiyatla şuandan daha fazla oynarlar.’’ şeklinde konuştu.

Fındık tüccarı Özcan Şahin, fındık fiyatlarının ilerleyen günlerde artacağını sözlerine ekledi.

Fındık tüccarı Erol Güreşçi, fındık fiyatlarının artışının ve düşüşünün arz talep ilişkisi olduğunu belirterek, ‘’Bu işin ticaretini yapanlar için talep olması gerekiyor fındık ihraç ürünü,  ihraç ürünü olduğu içinde Avrupa’ dan bir talep bekliyoruz, taleplerle ilgili bir kısıtlama yok azalma var, geçen seneye baktığımız zaman da talep az olunca da fındık fiyatlarına yansıyor.’’ diye konuştu.

Güreşçi de geçen seneye göre daha yavaş bir sezon geçirdiklerini, fındık alan ve satanın fiyatlardan memnun olduğunu bu sene vatandaşın pandemi süreciyle ilgili olsun, gerekse fiyatlarla alakası olsun fındığı elinde tutmayı tercih ettiğini söyledi.

“TMO piyasa da etkin görev almalı”

TMO fındık alımını durdurursa fındık fiyatlarının olumsuz etkileneceğini belirten Güreşçi, ‘’Fındık fiyatı arz talebe bağlı bir şey ama TMO bir şekilde geçen günlerde genel müdürünün açıklamasıyla 31.12.2020 tarihi ile alımı durduracağını belirtti. Bence alımı devam ettirmeli piyasa da etkin görev almalı.’’ İfadesinde bulundu.

İhtiyaç sahiplerinin, borçluların, gurbetçilerin fındığını sattığını ama bundan sonra elinde fındığı olan insanların ekonomisinin iyi olduğunu belirten Güreşçi, “Fındığını satmak için bekleyenler fiyatın artmasını bekliyorlar, fiyat düşündükleri rakama gelince tabi onlarda satışını gerçekleştirecekler.’’ Diye konuştu.

Fındık tüccarı İsa Dursun da geçen seneye göre alım satımın daha iyi olduğunu belirterek, ‘’Rekolte bazında iyi gidiyor köylü elinde fındığını tutuyor pazara indirmiyor. Fiyat daha iyi olacak hesabı yapıyorlar. Herkes 30 liraya kitlendi, 30 lira diyor vatandaş ne zaman bu fiyata gelecek onu göreceğiz.’’ dedi. Ordu Yorum/Neşe Altaş/özel

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi