Fındıkla birlikte tüm tarım ürünleri için üreticileri koruyan ve tarımı teşvik eden politikalar oluşturulması gerektiğini belirten Sağra, “Üreticilerin emeğinin, ürününün karşılığını alamadığı bir sezon yaşadık. Şimdi gelecek yıl da aynısı olmaması için uygulanan politikalarının temelden ele alıp değiştirilmesi gerekirken gündeme fındık ağaçlarının yaşlanması üzerinden yeni politikalar geliştirilmek isteniyor. Bahçelerin yaşlılığı bir gerçek ama fındıkta yaşanan sorunun kaynağı değil. Özellikle üreticilerin emeğinin, ürününün fiyatını belirleyen yabancı tekellerin ‘ürüne ve üreticiye hizmet’ söylemlerinin de inandırıcılığı yok. Onlar güleryüzlü canavar rolünü oynuyorlar.” dedi.

Bahçelerin gençleştirilmesi yetmez

Zekai Sağra, “Tüm Köy Sen olarak fındık bahçelerinin yaşlandığını biz de biliyoruz. Ancak, bahçelerin sökülüp yeniden dikimin yapılması sorunu çözmüyor. Üreticinin bahçesini yenilemesi için geleceği konusunda umutlanması gerekir. Harcadığı emek, ürettiği ürün yerli ve yabancı tekellerin işine yarıyorsa yenilemeye gerek duymaz. Yenilemenin yaygınlaşması için önce üreticiyi ‘serbest pazar’ canavarının dişlerinden kurtaracak politikaların geliştirilmesi gerekir.” dedi.

Tarım emperyalizme teslim edildi

Dünya fındık egemenliğinin Türkiye fındık üreticilerinde olduğunu belirten Sağra, “Öncelikle hükümet fındığı stratejik ürün kapsamına alarak işe başlamalıdır. Yine her zaman dile getirdiğimiz 4572 sayılı birlikler yasası üreticiler lehine değiştirilmeli, serbest pazar politikası sonlandırılmalıdır. Üreticilerin örgütlenmesi ve kooperatifleşmesi sağlanmadığı sürece izlenecek her politika tekellerin yararına olacaktır. Tüm Köy Sen olarak örgütlenmemizi büyüterek yerli ve yabancı şirketler lehine geliştirilmek istenen tarım politikalarına engel olacağız.” dedi. Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi