CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, bu yılın rekoltesinin geçen yıla göre düşük olduğunu belirterek, fındık üretim maliyetlerinin ise çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

 

Kaya; "Şu anda “serbest piyasa” olarak adlandırılan ve Türkiye’deki en büyük fındık alıcısı Ferrero ile bir grup tüccarın oluşturduğu sözde piyasada belirlenen fiyatlar, üreticinin beklentilerinin çok altındadır. Fındık üreticisine dayatılan bu düşük fiyatların yükselmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mutlaka ve bir an önce devreye girmesi gerekmektedir." dedi.

 

TMO neyi bekliyor?

 

"Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girerek kendi fındık fiyatını açıklamak için daha neyi bekliyor?" diye soran Kaya;  "Ne yazık ki hükümet, TMO’nun piyasaya girmesini geciktirerek, fındık fiyatlarının, hak ettiğinin çok altında oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Böylece özellikle büyük alıcıların lehine çalışan hükümet üreticiyi sahipsiz, fındığı da yetim bırakmıştır! Hükümet, ya TMO aracılığıyla derhal piyasaya müdahale etmelidir, ya da Fiskobirlik’i ayağa kaldırarak gerçekçi düzeyde bir fiyatla ürünün alınmasına destek vermeli; üreticinin ezilmesine, soyulmasına ve mağdur edilmesine engel olmalıdır. Üretici, TMO’nun bir an önce piyasaya girmesini ve üreticinin hakkını koruyarak makul bir fındık alım fiyatı açıklamasını beklemektedir." diye konuştu.

 

"Üreticiyi ezdirmeyin"

 

Fındığın en az 15 TL olması gerektiğini belirten Kaya şöyle devam etti: " Bugün birçok kesim bu fiyatı konuşmaktadır. Ancak artık durum çok farklıdır. O gün 1 dolar 4,5 TL civarındaydı. Bugünlerde ise 1 dolar 6,5 TL’nin üzerindedir. Ve dolarda dalgalanma devam etmektedir. Yani CHP’nin fındık fiyatlarını 15 TL açıkladığı günden bugüne Türk Lirası ne yazık ki yüzde 40’ın üzerinde değer kaybetmiştir. Dünya borsalarında fındık TL değil dolar üzerinden işlem görmektedir. Dolar kurundaki bu değişim dikkate alındığında, 15 TL açıkladığımız fındık fiyatının bugünkü karşılığı 21 TL’dir. Dolayısıyla fındık fiyatı en az 21 TL civarında belirlenmelidir. Yani hükümet fındık üreticisini ezdirmek istemiyorsa, 21 TL civarında bir değerle TMO’ya alım yaptırmalıdır. Bunun altındaki her fiyatta üreticinin ahı olacaktır, zararı olacaktır, mağduriyeti olacaktır. Her türlü yetki elinizde, elinizi vicdanınıza koyun, bu düşük fiyatlara acilen müdahale edin.  Üreticinin sırtından para kazanmaya çalışan fırsatçılara daha ne kadar seyirci kalacaksınız? Bu zulme son verin. Fındık üreticisini yabancı firmalara ezdirmeyin!" Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi