Ordu'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, fındıkla ilgili açıklama yaptı. Kurtulmuş, fındık piyasasını çok yakından takip ettikleri belirterek, fındık üzerinden siyasi ve ticari rant elde etmek isteyenlerin olduğunu vurguladı.

Fındık konusunu günü gününe takip ettiğini belirten Kurtulmuş; "Gerekli müdahaleleri günü günü yapmaya gayret ettiğimizin, altını çizerek ifade etmek istiyorum. Fındıkta fiyatı oluşturan özel sektör. Ne yazık ki özellikle bu yıl bazıları fındık üzerinden siyasi ve ticari rant elde etme peşinde koşuyor. Bunun farkındayız. Bu süreçlerde biz devlet olarak üzerimize düşen sorumluluğu hükümet olarak yerine getirmeye gayret ediyoruz. Tarım Bakanımız önce fiyatları açıkladı, arkasından alımlar başlamasıyla birlikte sahadaki bazı gelişmeler üzerine çürük oranını yüzde 3'ten yüzde 5'e, çatlak oranını yüzde 2'den yüzde 7'ye çıkardı. 20 Eylül itibariyle Ordu ilimizde 60 milyon liralık alım yapıldı" dedi.

Piyasadaki tekelcilerin heveslerini kursağında bırakmak için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bütün fındığı alacağını açıkladığını ifade eden Numan Kurtulmuş, "Serbest piyasada oluşan bir fındık piyasası var. Ayrıca Alan Bazlı destek ödenen bir politikamız var. Bugüne kadar 840 milyon lira Alan Bazlı Gelir Desteği ödemesi verildi. Türkiye'nin en önemli stratejik ürünlerinden birisi fındık. Fındıkta fiyatın Türkiye'de oluşması için hazırlıklarımızı gayretli bir şekilde sürdürüyoruz. Orta vadede sonuç alabilecek bazı işler olduğunu da hepimiz biliyoruz. Kimse bunun üzerinden siyasi ve ticari rant elde etmeye kalkmasın. Vatandaşımızın çektiği sıkıntıları biliyoruz. Bunların önlenmesi içinde gayret sarf ediyoruz. Bu seneki alımlar bittiğinde oturup fındık stratejisi üzerinde de uzun uzun kafa yormamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi