Av. Tevfik Karabulut yazılı açıklamasında şu görüşleri yer verdi: “AKP iktidarı döneminde bölgemiz fındık üreticileri maalesef fakirleştirilmiştir. Uygulanan hükümet tedbirleriyle fındık üreticileri tekelci yabancı sermayeye teslim edilmiştir. Bu durum üreticiye en büyük ihanettir. Bugün doğrudan gelir desteği adı altında üreticilere yapılan  “harçlık yardımı”  destekten uzak üreticilerin aleyhine yapılan üreticiyi her yıl geriye götüren bir uygulamadır.”

Tevfik Karabulut fındık üreticisinin hükümet tarafından mağdur edildiğini belirterek; "   Bir dönüm fındık bahçesinden üreticimiz 170 lira devletten destek almaktadır.  1 dönüm fındık bahçesinden bölgemiz çiftçisi ortalama 100 kilo fındık üretir satarsa sezon başı fiyatıyla eline geçecek olan para kilogramı 8 liradan 800 lira gelir elde etmektedir. Hükümet doğrudan gelir desteği ile üreticiye dönümde 170 lira ödeyeceğine fındık fiyatlarına gerçek manada müdahale etse ve maliyet rakamları üzerinde üreticilerimizin de ortak talebi olan kilogramda 15 lira uygulasa 100 kilo üretilen fındıkta bin 500 lira gelir elde edecektir.  Arada 700 lira fark fardır. 700 lira farkın 170 lirası doğrudan destekle üreticiye ödeniyorsa her üreticimiz devletin gerçek rakamlarda taban fiyatı desteklemiyor olması nedeniyle dönüm başı üreticiye 530 lira zarar ettiriyor. Ortalama çiftçilerimizin 10 dönüm yerinin var olduğunu sayarsak hükümetin uyguladığı fındık politikası sayesinde üreticilerimiz yılda 5 bin 300 lira zarara uğratılmaktadır.” dedi.

            “Tehlikeli plan mı var”

            İYİ Parti İl Başkanı Av. Tevfik Karabulut birileri üreticiyi ekonomik olarak zayıflatarak, göçe zorlayıp Karadeniz Bölgesi'nin sosyal yapısını değiştirmek mi istiyor diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Halka ürününün değerini vermeyerek kafalarının ardında sanki ikinci bir plan varmış mesajı veriyor. Köyünde geçinemeyen halk doğal olarak geçinebileceği yerlere gidecektir. Bu köylerin boşatılması demektir. Buralara yabancı göçünü kolaylaştırarak bölgenin nüfus ve sosyal yapısını değiştirmek mi isteniyor. Öyle ise tehlikeli bir oyundur. Karadenizli buna müsaade etmez.”

            “AKP fındık politikasını savunamıyor”

İYİ Parti İl Başkanı Karabulut, AKP hükümetinin fındık politikasını savunamadığını belirterek; “Cumhurbaşkanımız, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın ilimize ve bölgemize yaptığı ziyaretlerde fındıktan söz etmemesinin yegâne sebebi budur. Bu gerçeği üreticilerimizden saklamaya çalışıyor. Bu durum gösteriyor ki üreticilerimiz hükümet tarafından mağdur ediliyor yabancı sermayeye sömürtülüyor. Kazanan her şart altında yabancı sermaye oluyor. Onun için bugünlerde hükümet bize yer parası ödedi diye sevinen üreticilerimiz sevinmesinler. Aksine biraz daha fakirleştirildiklerinin farkına varsınlar. Milli ekonomiyi düşünmek üreticisini yabancı sermayeye teslim edilmekle olmaz. Üreticisine de ürettiğine de sahip çıkmakla olur.” diye konuştu.

            “Fındığın yasasını yapacağız

            İYİ Parti Ordu İl Başkanı Av. Tevfik Karabulut İYİ Parti iktidarında üreticinin mağdur edilmeyeceğini ifade ederek açıklamasını şöyle tamamladı: “Fındık sanayi ve ihracat ürünüdür. Fındığı kimselere peşkeş çekilmeyecektir. Fındığın yasasını çıkartıp sezonluk politikalardan kurtaracağız. Dünya üreticilerine verilen kabuklu fiyatının ortalamasını alıp ülkemiz çiftçisini üretime ve alın terinin karşılığını almaya yönlendireceğiz. Bugünkü rakamlarla dünyada kabuklu fiyat da bizlere uygulanan fiyatın çok üstündedir” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi