Avustralya’nın Melbourne kentinde bir hafta önce yapılan Dünya Kabuklu Yemiş ve Kurutulmuş Meyve Kongresi'nde (World Nut and Dried Fruit Cognress) yapılan yuvarlak masa toplantısında bu yılki tahmini fındık rekoltesinin Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından 500 bin ton olarak açıklanmasının yankıları sürüyor.
Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye’nin fındık deposu Doğu Karadeniz Bölgesi’nde en çok ürün yetiştirilen Ordu’da, açıklanan tahmini rekolteye tepkiler giderek büyüyor. Ordu Ticaret Borsası’nın tahmini rekolteye karşı sert açıklama yapılmasının ardından Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Fındık Manavları Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, “Tüm bunlar 15 liraya kadar çıkan fındığın fiyatının yeni sezonda düşük başlatmak için yapılan oyunlardır” dedi.
Bölgede hemen herkesin bildiği konunun FTG tarafından bilinmemesinin imkansız olduğunu belirten Evren Enginyurt, şöyle konuştu: “Fındık deposu olan bu bölgede hemen herkes biliyor ki, sağlıklı tahmini rekolte Mart, Nisan, Mayıs aylarında değil Haziran sonu ve Temmuz başı gibi çotanak sayımı yapılarak belirlenebilir. Hatta bu bile bazen yanıltıcı olabilir. Çünkü yaz kuraklığı tahmin edilen rekolteyi olumsuz etkileyebilir. Kaldı ki, tahmini rekolte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince oluşturulan bir ‘Rekolte Tespit Komisyonu’ tarafından yapılır. Bu komisyonda ticaret borsaları, ticaret ve sanayi odaları, ziraat odaları, İhracatçılar Birliği, Fiskobirlik, Fındık Araştırma İstasyonu gibi birçok kurum ve kuruluşun temsilcisi yer alır.”
Enginyurt, son olarak gerek serbest piyasada gerekse üreticinin elinde fındık kalmadığını vurgulayarak, “Bütün bu tahmini rekolte rakamlarının zamansız açıklanması, fiyatı 13-15 liraya kadar çıkan fındık fiyatını yeni sezon öncesi çok aşağı rakamlara düşürmek içindir” diye konuştu.
Kaynak: iha