Bayraktar, aflatoksin iddialarının yer aldığı haberin kaynağına iyi bakmak gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bu haberlerin kaynağına bakmak lazım, bu haberlerin kaynağı İtalya’dır. İtalya 125 bin ton fındık üretimiyle Türkiye’yi takip ediyor. Türkiye’nin rakibi değil, ancak rakibi olmaya çalışıyor. Türk fındığını kötülemek suretiyle kendine yeni pazarlar açmaya çalışıyor. Konuyla ilgili daha önce yaptığım açıklamada da belirttiğim gibi, işin enteresan tarafı Türkiye’deki fındığın ekseriyetini İtalyan firması alıyor. Yani sonuçta o ürünleri de çikolataya katıyor, fındık ezmesi gibi ürünlerde kullanıyor, gıda olarak İtalya’da satıyor. Biz aynı zamanda İtalya’ya ciddi manada, Almanya’dan sonra ikinci ihracat yapan ülkeyiz, fındık ihracatı yapıyoruz. Eğer fındığınız kaliteli değilse, aflatoksin varsa Avrupa ülkelerine bir kilo bile ürün satamazsınız. Ama Almanya’ya satmaya devam ediyoruz. İtalyan firması alıyor, bunu ürün haline getiriyor, katma değer katarak dünya piyasalarına satıyor. Yaşananlar tamamen bir İtalyan oyunu… Biz de bu oyunu bozacağız inşallah.”


 

“Bu sene fındık yok…”

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu yıl fındık rekoltesini tek elden açıkladığını ve bu rakamın 468 bin ton civarında olduğunu hatırlatan Bayraktar, rekolte açıklandıktan sonra fındıkta görülen küllenmenin bu rekolteyi bir miktar daha aşağı çektiğini vurguladı.

Bayraktar, şunları kaydetti:

“Yani bu sene fındık yok. Biz her zaman söylüyoruz. Malı pazara hızlı bir şekilde indirirsek fiyatlar düşer, yani alıcıyı doyurmamak lazım. Biz alıcıyı doyuruyoruz. Öyle anlıyorum ki, Kurban Bayramı’ndan önce hızlı bir şekilde pazara ürün girişi olmuş, arz olmuş… Bu durum piyasada fındık fiyatını bir miktar aşağı düşürdü."

 

"Fiyatın yükselmesini istemiyorlar"

 

Fındık fiyatlarının yükselmesini arzu etmeyen çevreler olduğunu dile getiren Bayraktar; " Fındıkta çıtayı yükseltmek istemiyorlar. Neden? Fındık fiyatını bir yerde tutayım da üretici buna alışsın, önümüzdeki yıllarda yüksek fiyat beklentisi içinde olmasın. Yani bu da bir oyun,  bu oyunun da farkındayız. Biz üreticimize, değerli Oda Başkanlarımızla, bölgedeki iki Yönetim Kurulu üyemizle devamlı sesleniyoruz; diyoruz ki biraz sabırlı olun, fındık fiyatları yükselecek.” diye konuştu. Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi