Altınordu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Ordu Valiliği himayesinde, Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen 2018 yılı Tarım ve Kırsal Kalkınma Yatırım Programı kapsamında hibe desteği kazanan “ Toprağını Tanısın Altın Gibi Parlasın” Projesi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

 

Ordu’nun en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla  gerçekleştirilen projenin sunumunu proje koordinatörü Selma Arslan yaptı. Arslan, proje ile Ordu’da toprak yapısını ortaya çıkararak, bilimsel metotlarla toprak haritası oluşturulacağını, fındık yetiştiriciliğinde üreticilerin bilinçli bakım bilinçli toprak kullanımını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ve fındıkta verim ve kaliteyi olumsuz etkileyen yanlış gübreleme usullerini ortadan kaldırmak, bilinçsiz gübrelemenin insan sağlığında yol açtığı olumsuz etkilerin önüne geçmek olduğunu kaydetti.

 

 “Dünya’da üretilen fındığın 4/1’ini biz üretiyoruz; ama yetmez”

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye’de üretilen fındığın % 25’inin Ordu’da üretildiğini belirtirken, konuşmasında “Ordu’nun tarım alanlarının % 89’unda fındık tarımı yapılmaktadır. Fındık adeta bizim yeşil altınımızdır. Dünya fındığının da %25’ini tek başına Ordu üretmektedir. Tabi bu dünya fındığının 4/1’ini üretmek bizleri gururlandırıyor. Ordulu üreticiler olarak tarım teşkilatında çalışanlar olarak ‘dünyada üretilen fındığın 4/1’ini biz üretiyoruz’ diyoruz; ancak var olan potansiyelimizi de bildiğimiz için bu bizi tatmin etmiyor. Yani 4/1’inin çok daha üzerinde üretmemiz gerektiğini biliyor, bu potansiyelin Ordu’da olduğunu biliyoruz. Daha fazlasını üretmek için çalışmalar yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.


 “Türkiye’de ilk defa toprak haritası çıkartacağız”


Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, bu proje ile Türkiye’de ilk defa toprak haritası çıkartılacağını söyledi. Başkan Tekintaş, konuşmasında, “Tarım İl Müdürlüğümüz ve DOKAP Başkanlığımız ile bu projeyi görüştük ve protokolü imzaladık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bir yem fabrikası, soğuk hava deposu ve entegre yumurta paketleme tesisini şimdi de önemli bir projeyi DOKAP ile birlikte sürdürüyoruz. Yaklaşık 435 bin TL’lik bir projedir. Bu projenin içerisinde 1600 noktadan 400 metrekarelik noktalardan alacağımız numunelerle çok özel bir haritayı ortaya çıkartıyoruz. Toprağın reçetesini ortaya çıkartacağız. Üreticilerimiz toprağının neye ihtiyacı olduğunu bilecek. Bu çerçevede istedik ki elimizde dijital bir veri olsun. Bu proje sonrasında doğrudan üreticiye “Şu bölgede bu ürün için şu gübreyi, şu vitamini kullanmalısın” diyeceğiz.” şeklinde konuştu. Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi