Fındığın maliyet hesabını kendilerinin yanında başka kuruluşların da yaptığını belirten Tuncay Zengin Şunları söyledi: “Tüm Köy Sen olarak çalışmayı yaparken objektif olmaya özen gösterdik. Şöyle ki; birim alandan alınan ürünü Türkiye ortalamasının 15 kg. üzerinde tuttuk. İşçi yevmiyesini ortalamanın altında hesapladık. Bir işçinin günde (pazara hazır) 40 kg. fındık topladığını varsaydık. Ve 5 - 6 kalem maliyet unsurunu hesaplamaya dahil etmedik. Bunlara rağmen 1 kg. fındığın maliyeti 16.52 TL. Diğer kurum ya da kişilerin yaptığı hesaplamalara baktığımızda 14.50 TL ve 17.00 TL aralığında rakamlar bulunduğunu görüyoruz. Yani yapılan bütün çalışmalar birbiriyle örtüşüyor. Hükümetin 2019 ürünü levant kalite fındık için açıkladığı taban fiyat (*Aslında bu tavan fiyat) 16.50 TL. Şimdi bu işte bir terslik var.”

 

Tarımda da sınıf çıkarı var 

 

Zengin açıklamasında maliyetini ancak kurtaran fiyat açıklamasının tarım politikalarının niteliğinden kaynaklandığını vurgulayarak, “ “Esas konuşulması, dillendirilmesi, konunun tamamen sınıfsal olduğunun toplumda tartışılması gerekliliğine inandığımız olayın özü kabaca şu: Yeni Dünya Düzeninde ulus devletlerin yerini küresel sermayenin egemeni olan şirketler alıyor. Başta enerji olmak üzere silâh sanayi, ilâç sanayi, tohum-tarım-gıda sektörü ve sağlık sektörü bu çok uluslu tekelci sermayeye devrediliyor. Aslında günümüzde yaşanılan süreç; emperyalizmin yerküreyi paylaşımı sürecidir. Kapitalizm her bunalıma girdiğinde bu paylaşım yaşanmıştır. Paylaşım günümüzde Asya ve Afrika’da yapılmaktadır. Nedeni her iki kıta ülkelerinin kaynaklarını, doğasını, insan emeğini ve hatta kültürünü sömürmektir. Bunu da o ülkedeki işbirlikçileri aracılığıyla yapıyorlar.”

 

Fındık 25 TL’de olmalı

Fındık fiyatının yaptıkları maliyet hesabına göre 25 TL olması gerektiğini vurgulayan Tuncay Zengin, daha önce fındık fiyatının 18- 20TL olmasını isteyenlerin verilen fiyatı olumlu karşılamalarını da eleştirerek, “Bizim gibi Ziraat Odaları ve başkaları da maliyet hesabı yaptı. Yapılan açıklamalarda 20TL istediler. Şimdi de memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Devlet desteğiyle fiyatın 19 TL’ye çıktığını iddia eden yetkilere sesleniyoruz. Biz yaptığımız hesapta devlet desteklerini gelir hanesine ekleyerek yaptık zaten buna karşın maliyet 16.52TL oldu. Bu nedenle 25 TL istiyoruz.

 

TMO ne kadar fındık alacak?

 

TMO’nun fındık politikalarına da değinen Zengin, “TMO üreticinin tüm fındığını alacak mı belli değil. Belli bir oranda aldığında serbest piyasacılar fiyatı daha da aşağıya çekecek. Devlet ne kadar para ayıracak fındık almaya belli değil. Yani alım politikası da önemli. Bu zamana kadar olduğu gibi üreticinin ürününü ucuza kapatmanın hesabı yapılacak. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmanın birinci koşulu üreticilerin kendi çıkarları için sendikalarında örgütlenmelerdir.” dedi. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi