Milli ürünümüz fındığın hasat zamanının geldiğini söyleyen Başkan Akça, “Fındık rekoltemiz ve işçi fiyatımız belirlendi. Artık üreticilerimiz Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan, Tarım Bakanı’mızdan ve TMO Genel Müdürü’müzden üreticimizin yüzünü güldürecek, ürününden para kazanacak bir fiyat açıklamasını ve en önemlisi TMO’nun müdahale alımı yapacağını, hasat öncesi yani en geç temmuz sonuna kadar açıklamasını, üreticimizin haklı gür sesini duymasını bekliyoruz.” Diyerek hükümete ve yetkililere seslendi.

 

Fiyat piyasa şartlarına göre değerlendirilsin


Rekoltenin açıklandığına değinen Başkan Akça, “Bu seneki fındık rekoltemiz yaklaşık 650 bin ton civarındadır. Diğer fındık üreten ülkelerde olumsuz hava koşullarından dolayı rekolte düşmüş durumdadır. Bu etkenler göz önünde bulundurularak fındığımızın daha rantabl değerlendirilmesi, piyasa şartlarının bu şartlar doğrultusunda oluşturulmasını talep ediyoruz.” Diyerek fiyatın piyasa şartlarına göre oluşturulmasını istedi.

 

Fındığın ülke ekonomisine katkısı var


Başkan Akça, Fındığın ülke ekonomisine katkısını dile getirerek, “Türkiye olarak ürettiğimiz fındığın yaklaşık (kabuklu olarak) 600 bin tonunu ihraç ediyoruz; 100-150 bin tonu da iç piyasa tüketimi olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla fındık mahsulüne arz-talep dengesi yönünde bu seneki şartlardan dolayı talep yönünde bir gelişme yaşanacağı çok aşikar şekilde görülmektedir. Lakin hal böyle iken hiç bir dönemde ülke ekonomisine de bir delikli kuruş yük olmamış hatta yük olmaktan ziyade ülke ihracatımızın yüzde iki buçuğu gibi bir paya sahip olan ülkemize ortalama her sene 2 milyar dolar bir girdi sağlayan bu ürünümüz daha akılcı politikalar izlenerek daha fazla girdiler elde edilecektir.” dedi.

 

Üreticinin sıkıntıları giderilsin


Başkan Akça ekonomik üreticilerin ekonomik sıkıntılarını dile getirerek, “Ayrıca ülkemizde şu an bir ekonomik sıkıntıda yaşanmakta olup 400 bin Doğu ve Batı Karadenizli ailenin işi olan aşı olan alın teri olan emeği olan kısacası geçim kaynağı olan fındık ürünümüze 18-20 TL aralığında bir fiyat verilirse ve TMO piyasaya girip alım yaparsa bu bölgenin ekonomik sıkıntılarını çözmüş olursunuz hem de devletin kasasına hiç bir yük getirmeden.” dedi.

 

“Üreticinin yanında olun”


Hükümete seslenen Başkan Akça, “Tarihin her döneminde devletinin yanında kayıtsız şartsız dimdik durmuş bu bölge insanının haklı ve gür sesini duyarak gereğini yapınız. Sayın cumhurbaşkanım bizim üreticimizi bu tekelci zihniyete bu tefeci zihniyete mahkum edip ezdirmeyin; gereğini yapacağınızdan hiç şüphemiz yoktur. Lütfen hasat sezonundan önce fındığımızın fiyatını ve TMO’nun müdahale alımı yapacağını üreticimizin yanında duracağını açıklayın. Buradan fındıkla ilgili bütün paydaşların sezonunun hayırlı, bereketli ve bol kazançlı geçmesini diliyorum.” diye konuştu. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi