TMO tarafından düzenlenen ve iki gün süren "Ulusal Fındık Çalıştayı" Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de katılımıyla sona erdi.

Konuşmasına fındığın önemine değinerek başlayan Bakan Pakdemirli; “Fındığın anavatanı Türkiye. Fındık Karadenizliyi baba ocağına bağlayan bir ürün. Fındık hasat döneminde Karadenizlinin buluşması için önemli. Günlük beslenme açısından da önemli. Fındığı sadece ekonomik olarak değerlendiremeyiz sosyolojik olarak da değerlendirmeliyiz. Dünya fındığının yüzde 70’ini biz üretiyoruz. Toplamda da ortalama 250 bin ton fındık ihracat ediyoruz. Bütün bunları sıraladığımız zaman fındık gerçekten stratejik bir ürün. Özellikle birinci olduğumuz ve fiyat yaptığımız ürünler bizim için önemli. Bizim fındıkta bir rekabetçi özelliğimiz var. Fındıkta fiyatı Türkiye olarak bizim yapmamız lazım. O yüzden bu çalıştaylar önemli. Her sene hasat zamanına yakın en büyük endişemiz fındığın fiyatı oluyor. Fiyatın ötesini de konuşuyor olmamız lazım. 50 sene sonrasını konuşmamız lazım. Eğer fındıkta rekabetçiysek 50 sene sonra da rekabetçi kalmanın yollarını bulmamız lazım. Burada tüm paydaşlara görev düşüyor. Paydaşların bize bilgi ve öneriyle gelmesi lazım.  O yüzden bu çalıştaylardan çıkan bildirgeler çok önemli. Bugünden itibaren bakanlıkta da bir çalışma kurulu kuracağım ve bu çalıştaydan çıkan sonuçlar tabi ki çok önemli ama daha da fazla bilgi varsa bakanlıktaki çalışma kuruluna lütfen başvurun. Dünyanın en büyük üreticisi olarak fındığı sadece fiyat bazlı konuşmak istemiyorum. Bu yıl mayıs ayında fındığı konuşmaya Amerika’ya gidiyoruz. Bizim orada temsil edilmemiz lazım. Fındıktaki fiyat kaliteyi nasıl arttırırızı konuşuyor olmamız lazım.” dedi.

“FİSKOBİRLİK piyasada regülasyon görevi görmeli”

Bakan Pakdemirli; “Ben isterim ki TMO’ya gerek kalmadan FİSKOBİRLİK regülasyon görevi görsün. FİSKOBİRLİK’e bu sene bir can suyu verdik. Bunun bir sonraki adımı FİSKOBİRLİK’in tek başına piyasayı regüle edebilmesidir. Birliklerin ve kooperatiflerin bu işi yapıyor olması lazım. Olmazsa TMO olarak çiftçinin yanında oluruz.” Diye konuştu.

“Lisanslı Depo işini halletmeliyiz”

Bakan Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fındığı çikolata haline getirmeliyiz. Fındığı işlemeliyiz. Türkiye mutlaka ve mutlaka fındıktan daha fazla girdi sağlamalı. Fındığa daha çok hassasiyetle yaklaşmalıyız. Ayrıca, fındıkta verimi artırmalıyız. Hastalıklarla mücadele etmeliyiz. Lisanslı Depo işini halletmeliyiz. Lisanslı depoculukla ilgili yatırımlarımız artırmalıyız. En önemlisi de pazarlamadır. Ürünü pazarlamalıyız. Tanıtım konusunda biz gereken yardıma biz Bakanlık olarak devam ederiz. “

“İç tüketim artmalı”

İç tüketimin artması gerektiğini ifade eden Pakdemirli; “Ürünlerin sağlıklı olarak piyasada satılması için genel kural yüzde 50 ihracat yüzde 50 iç tüketim. Bunlar dengesiz olursa fiyat dengesizlikleri mutlaka olur. Kalite ve ihracatı arttırmamız gerekiyor. Sürdürülebilir piyasa şartlarının son derece önemli olduğu bu çalıştayda öne çıkıyor. Bu çalıştay fındık sektörü için bir milat.” şeklinde konuştu.

“Fındığın ihracat değeri 3 milyon dolar olacak”

Bakan Pakdemirli;“Üreticimizde bu işle ilgili ya ben bunu ürettim ama seneye kaça satarım diye düşünmeden bir fiyat sistemi oluşturursak bu güzel olur. İnşallah orta vadede fındığın ihracat değeri 3 milyon dolar olacak. Bu fiyatında üstüne çıkabiliriz dediklerimiz yaparsak.” dedi. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

 

Editör: Haber Merkezi