Parti, sendika, dernek temsilcilerinin de destek verdiği basın açıklamasında Borsa önüne gelişlerinin sembolik olduğunu belirten Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “Biz Hükümete sesleniyoruz. Buraya geldik çünkü bıçak kemiği de delmeye başladı. Buraya geldik, çünkü sabrımız kalmadı.” dedi.

Fındık 15 TL olmalı

Hükümet ve Karadeniz milletvekilleri suskun olduğunu vurgulayan Sağra, “Her gün farklı açıklamalarla yalnızca Tarım Bakanı Fakıbaba’dan ses çıkıyor. Ses çıkıyor da çıkan sese gülsek mi, kızsak mı bilemiyoruz. Tarım Bakanı hükümet adına üreticilerin gözüne baka baka dalga geçiyor. Tepkimize göre sözde üreticileri memnun eden açıklamalarda bulunuyor. İlk açıklamalarıyla son açıklama karşılaştırıldığında üreticilerin mücadelesi sonucu yeterli görmesek de kazanımlarımız oldu. Hem alış koşullarını değiştirdiler hem de tüm ürünü alacaklarını açıklamak zorunda kaldılar. Fiyatta iyileştirme yapılmadığı sürece memnun olmayacağız. Tarım Bakanı Fakıbaba, fındığın tümünü almanın yanında fiyatı da en az 15 TL olarak açıklamalıdır.” dedi.

Önce 4572 sayılı yasa değişmeli

Fındıkta yaşanan sorunun kaynağının kooperatifleri şirketleştiren, devlet desteğini ortadan kaldıran 4572 sayılı birlikler yasasının üretici lehine değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Sağra, “ Tüm Üretici Köylüler Sendikası olarak ürünümüze, emeğimize, geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bugün acil olarak fındık fiyatının 15 TL olmasını istiyoruz. Ama bu yetmez. Her yıl aynı sıkıntıyı yeniden mi yaşayacağız? Bu nedenle Tüm Köy Sen olarak tarım politikalarının yeniden belirlenmesi, serbest piyasa uygulamasının kaldırılmasını; birlikleri yok eden tarıma desteği kaldırılmasına neden olan 4572 sayılı yasa üreticilerin lehine değiştirilmeli. Ülke tarımı, fındığımız da uluslar arası tekellerin egemenliğine terk edildi. Yasalar buna göre yapıldı. Fındık üreticileri FERRERO’ya teslim edilmek isteniyor. “Örnek bahçe, iyi bahçe” uygulamalarıyla kapımıza dayandılar. Geleceğimizi yok edecek olan tarım-fındık politikalarının sonucu topraklarımızda tekellerin işçileri olmaya mahkum ediliyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Tüm Üretici Köylü Sendikası olarak Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda saat 14.00’de “Fındığımız sahip çıkıyoruz-Talan Soyguna Hayır” mitingi yapacağız. Tüm üreticileri, partileri, sendikaları, dernekleri, odaları üreticilere destek olamaya çağırıyoruz.” diye seslendi. Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi