Ürün değersizleşti!


Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, geçen hafta Mecliste gündeme getirdiği ve sosyal medyadan da duyurduğu gibi Fındık piyasasında oluşturduğu tekel nedeniyle Ferrero firmasını Rekabet Kurumu'na şikayet etti.


Adıgüzel'in Rekabet Kurumu Başkanlığı’na verdiği şikayet dilekçesinden bazı bölümler şöyle: "Dünya fındık üretiminin %70’i ülkemizde gerçekleşmesine rağmen fındık fiyatları üreticinin lehine gelişmemekte ve serbest piyasa koşullarında belirlenmemektedir. Ferrero Group şirketinin ülkemiz fındık piyasasında tekel oluşturarak fındık fiyatını tek başına belirler hale gelmesi açıkça rekabete aykırıdır. Fındık piyasasında oluşmuş tekelleşme, başta üretici olmak üzere ülkemiz ekonomisi ve vatandaşımıza zarar vermektedir. Fındık değerinin çok altında hatta bazen maliyetinin dahi altında alınıp satılır olmuştur. Üretici, 2018 yılı itibariyle fındığını 12 TL’den satmak zorunda kalmıştır. Aynı ürün marketlerde 60 TL’ye satılmaktadır. Döviz bazında baktığımızda 2005 yılı döviz kurları ile 5 Doların üzerinde alıcı bulan fındık şu an 2 Dolar civarındadır. Büyük bölümü ihraç edilen ve dünya üretiminin %70’i ülkemizde gerçekleşen bir ürünün bu şekilde değersizleştirilmesi kabul edilebilir değildir. Yukarıda sıraladığım gerekçeler göz önünde bulundurularak genel olarak fındık piyasasında serbest rekabete aykırı tüm eylemlerin araştırılması ve soruşturulması için gerekli kanuni sürecin başlatılmasını rica ederim." 

Haksız rekabet!

Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, fındık üreticisinin hakkını gasp ettiğini ileri süren FERRERO firmasını rekabet kuruluna şikayet etti.

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt Ferrero firmasını rekabet kuruluna şikayet etti.

Enginyurt; "Fındık fiyatlarının düşük gitmesiyle, üreticinin hakkını gasp eden Ferrero firmasını rekabet kuruluna şikayet ettim. Şikayet dilekçemizi rekabet Kurulu Başkanı Ömer Torlak'a teslim ettik." dedi.

Şikayetin ardından açıklama yapan Enginyurt; "Tekelci firma fındık üreticisinin hakkını elinden alan  politikasıyla üreticiyi canından bezdirdi. Şikayetimizin özü şudur. Şuana kadar fındık ihracatının yüzde 60'ı bu firma tarafından gerçekleştiriliyor. Bu da şu anlama geliyor piyasanın yüzde 70'i bu firmanın elinde. Ferrero istediği şekilde fiyat belirliyor, ürünü pazarlıyor. Ucuza aldıkları fındıkları ihracat iadesi almak şartıyla İtalya'ya götürüyor. İtalya'da da yüzde 12 indirim alıyor. Kazanan Ferrero, kaybeden fındık üreticisi. Haksız bir tekelcilik anlayışı var. Rekabet eşit olmalı. TMO'nun devreye sokulmaması nedeniyle Ferrero piyasada tekelci olarak kaldı." diye konuştu. Haber Merkezi 

Editör: Haber Merkezi