“İnsanlar kaderlerine terkedilmiş”

Korgan İlçesi Çiftlik Mahallesinde yapılması planlalar HES çalışmalarıyla ilgili olarak bir takım incelemelerde bulunduklarını ve yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirten Şahin; “ Orası bir rant projesi çünkü üretilen enerji miktarı ile elde edilen gelir veya çevreye verilen zarar kıyaslandığında aslında HES projelerinin ülkemize hiçbir yararının olmadığı çok açıktır. Bütün gelişmiş demokratik ülkelerde yenilenebilir enerji kaynakları devreye sokularak beton ekonomisi olarak değerlendirilen HES projelerinden vazgeçilmesine rağmen ülkemizde maalesef hala HES projeleri devam etmektedir.

Yerinde yaptığımız incelemelerde Korgan’da gördük ki; bölgede yaşayan insanlar bu proje gerçekleşirse artık orada yaşama imkanından mahrum olacak. Bu alanın tümünün kamulaştırma alanı içimde kalması gerekirken, böyle bir kamulaştırma çalışması var mı yok mu diye sorduğumuzda maalesef öyle bir şey olmadığını gördük. Oradaki insanlar kaderlerine terkedilmiş vaziyetteler. İktidar partisinin bir belediye meclis üyesi orada; “eğer bu proje yapılırsa benim ineklerim, koyunlarım, tavuklarım nereye gidecek, ben nerede yaşayacağım “ diye veryansın etti.” dedi.

“Yatırımlar havaya uçmuş”

Bu projenin gerçekleşmesi durumunda o yöre insanının artık o bölgede yaşaması şansının kalmayacağını vurgulayan Şahin; “Orada yaptığımız gözlemlerde şunu da gördük ki; Korgan Belediyesinin bütün atık suları bu dereye akmakta. Büyükşehir belediyesi olmadan önce orada 2 adet arıtma tankeri konulmuş fakat büyükşehire geçtikten sonra bu tankerler atıl durumda kalmış. Orada yapılan bütün yatırımlar havaya uçmuş. Bu proje gerçekleşirse doğal yaşam yok olacağı gibi yöre insanları da artık orayı terk etmek zorunda kalacak. Bu yanlıştan hemen dönülmelidir. Benzer bir durum Melet Irmağı üzerinde Mesudiye ilçemizde planlanan HES projesinde de var. Bura da kötü sonuçlar doğuracak. Ordu’da 100’ün üzerinde HES projesi var. Tümünden elde edilecek elektrik enerjisi, Topçam barajından elde edilecek elektrik enerjisinin 4’te biri kadar bile değil.” Şeklinde konuştu.

“26 mahallede sular kesik”

OSKİ’nin uygulamalarını da değerlendiren Şahin; “İlimizde fındık sezonu geldi inanılmaz su kesintileri başladı. Herkes zamanında, Ordu’da su kesintisi yok bütün önlemler alınmıştır deniliyordu fakat şuan da sadece bizim bildiğimiz 26 mahallemizde sular kesik. OSKİ artık tankerlerle su taşımaya başladı bide bundan bedel alıyorlar ayrıca. Hem insanları mağdur ediyorlar hem de ceplerindeki parayı alıyorlar.” diye konuştu.

“OBB ve OSKİ Ordu halkının zararına çalışıyor”

Pandemi döneminde verilen sözlerin tutulmadığını ve su fiyatlarının sürekli yukarılara çıktığını belirten Şahin; “Bir arkadaşımızın elinde 3 adet fatura var; tarihler 4. ay, 7. ay ve 8. ay. Büyükşehir belediye yetkilileri ne demişti, pandemi sırasında alınacak bedellerde sayaç okunmayacak ortalama alınacak, daha sonra da bunlar harcanan su miktarlarından düşürülecek. 15 Haziran’dan sonra normalleşme süreci başladı, peki normalleşme sürecinde ne olması gerekiyordu. Pandemi sürecinde aldıkları bedellerin aşağı düşmesi gerekiyordu. Bırakın aşağı düşmeyi tam tersine nasıl oluyorsa belediye meclisinin ve OSKİ Genel Kurulunun aldığı bir karar olmaksızın, 9.4.2020’de birinci kademe barem uygulaması 3,99, ikinci kademe 5,97; 23.7.2020’de birinci kademe 4,23, ikinci kademe 6.30; 26.8.2020’de birinci kademe 4.29, ikinci kademe 6.39. Sürekli değişen fiyatlar var ve sürekli de artıyor.

Trabzon’da kademe uygulaması yok, su fiyatı 3,85 ayrıca, ilçelerde indirim de uygulanıyor. Her ilçenin uzaklığına göre, harcanan su miktarına göre de indirimler var. Samsunda da 4,27 oranında su fiyatı var ancak kademe uygulaması yok. Burada ortaya şu sonuç çıkıyor, OBB ve OSKİ  Ordu halının yararına değil zararına çalışmaktadır.” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin


Editör: Haber Merkezi