Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, 1900'lü  yılların  başında ülkemizden ihraç edilen fındıkların, iletişimdeki kısıtlı imkanlar nedeniyle öncelikle doğrudan Hamburg emtia borsalarının  depolarına gönderildiğini ve herhalde bunun etkisiyle olacak ki Hamburg'da bir Fındık  Borsası olduğu şeklinde bir algı yaratıldığını söyledi.

 Sevinç, "Hiçbir zaman Hamburg'da bir Fındık Borsası olmamıştır. Esasen Borsa olabilmesi için kağıt üzerinde işlem görmesi lazım. Var mı böyle bir şey. Kimsenin elinde Fındık Borsası  Senedi var mı? Yok!" diyerek bu söylemlere artık bir son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Amacının fındıkta doğru bilinen yanlışlara dikkat çekmek olduğunu belirten Sevinç, Fındık Borsası konusunda brifing verenlerin maalesef  yanlış bilgilendirme yaptıkları ve konunun adeta siyasi bir konu haline getirildiğini ifade ederek; siyasilerin ihracatçıların görüşlerine başvurmaları gerektiğini belirtti.

 

Kastedilen emtia borsasıdır

 

Türkiye'de Fındık Borsası kurulacağına dair son günlerde basında yer alan haberlerde,  kurulacak Borsanın niteliği ile ilgili açık bir bilgi olmamakla birlikte kastedilenin Emtia Borsası olduğunu zannettiğini vurgulayan Sevinç;

"Buğdayda mısırda olduğu gibi Emtia Borsası’nın dünyada örnekleri vardır.  Burada oluşan değer, üretici ile tüketici arasında ve daha ziyade tüketicinin  oluşturduğu ya da belirlediği pozisyonlar üzerinden meydana gelmektedir.  Borsalarda oluşan fiyat,  kahvede, petrolde vs. olduğu gibi kısaca üretici-tüketici ilişkisi ile belirlenmekte ve Borsada işlem görerek resmileşmiş hale gelmektedir. Yani Borsalar  kendi başlarına fiyat belirleyemezler, sadece işlem gören fiyatları resmileştiren kuruluşlardır."

 

Lisanslı depo ile entegre olmalı

 

Fındık Borsanın tek başına bir çözüm teşkil etmeyeceğini söyleyen Sevinç; borsada işlem gören ürünlerin kağıt üzerinde alınıp satılmasına ilişkin düzenlemelerin tam anlamıyla hayata geçirilmesi ve sistemin Lisanslı Depoculuk ile entegre olması gerektiğine işaret etti. İhracatçı Birliği olarak fındık için Lisanslı depoculuk sisteminin karşısında olmadıklarını belirten Sevinç, başta üreticiler olmak üzere Lisanslı Depoyu kullanacak kesimlerin sisteme sahip çıkmaması halinde başarıya ulaşmanın kolay olmayacağını vurguladı. Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi