Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Su kaynakları bakımından Dünya’nın önemli ülkelerinden biri olan Türkiye’de, son yıllarda ciddi azalmalar meydana geldi. Yağmurun en fazla yağdığı Karadeniz Bölgesi’nde bile su sıkıntısı çekiliyor. Kaynak suları bakımından zengin olan Kabadüz’de de sular iyice çekildi. Köylüler suların kaybolmasındaki en büyük etkinin Hidroelektrik Santrali (HES) olduğunu belirtti.


“Önceden güldür güldür akıyordu”



Kabadüz’ün Esenyurt Mahallesi’nde yaşayan bir vatandaş, köydeki kaynak sularında ciddi azalma meydana geldiğini ifade etti. Mahalle sakini, “Bu sene hem yağmur az yağdı hem de HES çalışmaları suyun yok olmasına neden oldu. Önceden derelerimiz güldür güldür akıyordu ama şimdi neredeyse damla su yok” ifadelerini kullandı.


Uzmanlarda açıklamıştı


Kaynak sularının azalmasına sebep olarak kimi zaman küresel ısınmanın neden olduğu, kimi zaman kuraklığın neden olduğu söyleniyor. Uzmanlar, son yıllarda Hidroelektrik Santrallerinin (HES) kaynak sularının azalmasına etken olduğu açıklamıştı. Karadeniz’in birçok ilinde HES’ler faaliyetlerini sürdürüyor.


Dünya’nın yüzde 40’ı su sıkıntısı çekiyor



Birleşmiş Milletlerin raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 40’ı su sıkıntısı çekiyor. Kirli suların açtığı hastalıklardan her yıl 2,2 milyon insan ölüyor, her 8 saniyede bir bebek can veriyor. Kirlenme engellenmezse tarım alanlarının yüzde 70’i çölleşecek.

Editör: Haber Merkezi