YEMA Enerji/Turnasuyu Enerji Grubu tarafından yapılmak istenen Hürriyet HES –Sarı Ahmet HES projesi, Turnasuyu Kaftanlık Mahallesi’nden başlıyor, Hürriyet, Şenocak, Büben, Zaferköy ve Sarı Ahmet Mahallelerini içine alıyor.

 

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “2 HES projesi üçüncü kez yeniden gündeme getiriliyor. Bundan önce iki kez HES ruhsatı alıp yapmaya çalıştılar. İkisinde de yöre insanlarının mücadelesi ve açılan dava sonucu mahkeme kararı ile engellendi. Turnasuyu üzerinde zaten dört HES yapılmış durumda. Bir adet de Giresun sınırımda yapılıyor. Bu iki HES de yapılırsa denize akacak su kalmayacak.” dedi.

 

Gülyalı’nın su kaynakları burada

 

Gönül, Gülyalı için Turnasuyu’nun önemli olduğunu vurgulayarak, “Gülyalı ilçesi Turnasuyu Irmağı’ndaki keson kuyularından su almakta. Keson kuyuları da barajların alt kotunda bulunmakta. Yani kuyular kuyulara su gelmeden bitmiş olacak. Başka sorun ise Turnasuyu Vadisi’nde tarım yapılmakta. Çiçekçilik, kivi ve çilek yetiştiriciliği, fındık tehlike altında demektir.” dedi.

 

Heyelan tehlikesi var

 

ORÇEV Başkanı Gönül, heyelanlara da dikkat çekerek, “Bu alanlarda zaman zaman heyelanlar olmakta. HES işletmeleri, taş ocakları çalışmaları sırasında heyelanlar oluşacak. Ordu’nun birçok ilçesinde heyelanların artığını biliyoruz. Birçok yer bu nedenle afet bölgesi ilan edildi. Aybastı ve Fatsa Aslancami bölgelerindeki heyelanlar nedeniyle mahalleler taşınıyor. Turnasuyu’nda HES yapılacak yerdeki evlerin 150- 160-275-350-500 metre mesafede olduğunu düşünürsek tehlikenin boyutu çok daha fazla.” dedi.

 

HES’lere gerek yok

 

Gönül HES yapımının elektrik gereksiniminden kaynaklanmadığını belirterek, “Türkiye’nin elektriğe gereksinimi yok. Fazlası var. 70 bin MV’ye yakın elektrik üretilmekte, 50 bin MV’ye yakın elektrik tüketilmektedir. Fazlalıklar komşu ülkelere satılıyor. Şu an kurulu HES’lerin büyük bölümü çalıştırılmıyor ya da çalışmıyor. Çünkü Rusya’da Mavi Akım Projesi kapsamında alım garantisi olan doğalgaz anlaşması var. Bunun için de doğalgazdan elektrik üretiliyor. Bu nedenle büyük barajlar da kapasitelerinin çok altında çalıştırılıyorlar.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi