Ordu Çevre Derneği ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, “İhaleler iptal edilmeli” imza kampanyası başlattılar.

Ordu Çevre Derneği ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin ortak açıklamasında, ”Bizlere evde kalın deniyor. Bizler evde kalıyoruz ama iktidar ve şirketler boş durmuyorlar. Fırsatı değerlendirerek yaşam alanlarımız talan ediliyorlar. Dünya salgın hastalıkla mücadeleyi halkıyla veriyor. Avrupa, ABD iş güvencesi verip ekonomik yardım yapıyor. Bizler de aynı olanaklara sahip olmayı beklerken hükümet bizden maddi yardım istiyor.

 İktidar bizlere evde kal çağrısı yaparken doğayı ve yaşam alanlarımızı talan eden ihaleler açmaktadır. Kanal İstanbul, Aydın-Denizli karayolu, TOKİ ihaleleri, millet bahçeleri, maden sahaları en belirgin olanları.” vurgusu yapıldı.

Fatsa’dan başladı her yere yayılıyor

Basın açıklamasında Ordu’daki maden ve enerji sahalarının arttığına dikkat çekilerek, “ Bunlardan bir tanesi de Fatsa maden sahasıdır. Bizler halk olarak virüsten kurtulmaya çalışırken siyanur zehirlenme sahaları daha da genişleyerek devam etmektedir. Türkiye’deki bütün maden ve diğer ihaleler iptal edilmelidir. Evde kalacaksak hepimiz kalmalıyız. Aynı gemide olduğumuzu söyleyenler bunu ispatlamak zorundalar.

Ordu’nun Fatsa ve Ünye sınırında Fatsa Yukarıbahçeler Mahallesi) siyanürle altın ayrıştırma çalışması devam ediyor. Yaklaşık sekiz yıl önce başlayan çalışmalarda kullanılan siyanürün etkisiyle sularda ve toprakta ağır metal kirliliği raporlarla kanıtlanmıştır.

Maden işletmesinin verdiği zararlar ortada iken şirket çalışma alanını iki kat daha büyütebilmek için ÇED süreci başlattı.

Altın madenciliğinin Fatsa’ya ilk girdiği günden bu yana bölgenin “maden sahası” olarak ilan edileceğini vurgulamıştık. Haksız çıkmayı isterdik ki, ne yazık ki söylediklerimiz gerçekleşiyor. Yukarıbahçeler Mahallesi’ndeki işletme çalışmasını sürdürürken çevre ilçe ve mahallelerde yeni sondajlar yapıldı.” Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması nedeniyle suların ve toprağın kirletmesine dikkat çekildi.

Bizler evdeyiz şirketler ihalede

“Koronavirüsü nedeniyle halk sağlık sorunu yaşıyor, Her gün yeni ölümler oluyor” denerek ihale yapılmasını eleştirilen açıklamada, ”Şimdi Ordu’da yeni maden sahaları ilan edilip ihaleye çıkarılıyor. Perşembe ve Fatsa ilçelerinde Kurşunçal Ormanları’ndan Fatsa Ilıcayı da kapsayan 1.967.61 hektar alan için arama ruhsatı 17.03.2020 tarihinde Ege Beyaz Mermer Maden İnş. San. ve Tic. Ltd. Ş.’ye ihale edildi.

Bizler siyanürün suyu ve toprağı zehirlediğini biliyoruz demiyoruz, yaşıyoruz. Sağlığımız yanında tarımı da tehdit eden maden sahasının artırılmasını, yeni ruhsatların verilmesini kabul etmiyoruz. Maden ihaleleri ve verilen ruhsatlar iptal edilmelidir.

Suyumuzun, toprağımızı zehirlenmesine, geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.  “İhaleler İptal Edilmeli” kampanyamıza bir imza da siz verin. “ denerek change.org üzerinden yapılan imza kampanyasına destek istediler.


Editör: Haber Merkezi