Ordu'da kurulacak "Kırsal Kalkınma Eğitim ve Organik Gıda İşleme Tesisi" için Ordu Valiliği ile Fransa Büyükelçiliği arasında gerçekleştirilen protokol imza töreninde bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, projenin bölge kadınları için son derece önemli olduğunu belirtti. Vali Balkanlıoğlu, Fransa’dan sağlanacak makine, ekipman ve bilgi desteği ile yöre kadınlarının ürettikleri ürünlerin, paketlenerek organik bir biçimde pazarlanacağını ifade ederek Ordu’nun ürün çeşitliliği ve doğal güzelliklerinde de bahsetti.

 

Ordu’nun dünyanın en fazla fındık üreten ili olduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ordu’da yılda ortalama 200 bin ton, Giresun’da ise 70 bin ton fındık üretiliyor. Her iki ilin fındık üretimi, dünya üretiminin neredeyse yüzde 40’ına tekabül ediyor. Bal üretiminde de Türkiye birincisiyiz, yılda 17 bin ton bal üretiyoruz. Yine Avrupa birliği projesiyle 11 Milyon Euro hibe destekli Arıcılık Araştırma Enstitüsü kuruldu, balda kalite ve ürün çeşitliliği konusunda çalışma yürüterek akredite bir laboratuvar olacak. Balın hilelerini önleyecek. Ordu nüfusu, arazisinden elde edilen ürünlerle geçinemediği için göç vermiş bir il. Ordu’da yaşayan 750 bin nüfusun en az iki katı Ordu dışında yaşamak zorunda. Ordu natürel güzellikle bakımından Türkiye’nin en güzel illerinin başında geliyor. Bozulmamış doğası, kirlenmemiş arazi ve toprak yapısıyla, temiz havasıyla Türkülere de konu olmuş bir il. Fransız dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz. İlk kez Ordu’ya hibe desteğinde bulunuyorlar. Bu projede Milli Eğitim Müdürlüğümüz eğitim ayağında, Tarım Müdürlüğümüz de teknik destek sağlayacak. Fransa’dan da makine, ekipman ve bilgi desteği ile kadınlarımızın ürettiği, doğadan topladığı birbirinden güzel yiyecekler paketlenip organik ürünler olarak pazarlanacak.” 

 

Fransa Büyükelçiliği Başmüsteşarı Cristof Parizo,"Projeyi gören herkes çok kıskanacak. Sizleri görünce bu projenin başarılı olacağından hiç şüphem yok. Burada sizlerle beraber olduğum için gurur duyduğumu belirtmek istiyorum ” diyerek sözlerine başladı.  Parizo, Türkiye-Fransa ortaklığı ile kurulan ve özellikle kadınların işgücü ile oluşturulan sürdürülebilir ve kırsal kalkınma konusunda bu projenin desteklenmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

 

“Burada gerek çeşitliliği, gerek dikkate değer etkinliği ile kurulsa, finansal, ticari ve teknik anlamda gerçek bir Fransa-Türkiye ortaklığının kurulduğunu fark etmiş bulunuyorum. Bunun çok gerekli olduğunu ve yerinde olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmanın bir seneyi aşan hazırlık aşaması dahil olmak üzere çeşitli görüşmeler ve ziyaretlerle uzun bir çalışmayı gerektirmiş olduğumuzun bilincindeyim. Ama değdiğini düşünüyorum. Bu çalışma bugün ülkelerimiz arasında somut işbirliğini ve güçlerimizin birleşmesiyle sonuçlanmıştır. Bu işbirliği ekonomik, kültürel ve ticaret başta olmak üzere her alanda kendisini göstermektedir. Ekonomik, kültürel ve ticaret anlamında. Biz daha önce 2012 yılından bu yana Türkiye’de Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı temsilcisi ve Tarım Müşaviri Pier Otisye’nin aracılığı ile tarım alanlarında işbirliğimiz devam ediyor. Bu bize özellikle hayvan kesimleri konularını, coğrafi işaret ve ürünleri gibi konuları işlememizde faydalı olmuştur.”

 

 

Ordu'da kurulacak Türkiye’nin ilk Kırsal Kalkınma Eğitim ve Organik Gıda İşleme Tesisi’nde, Karadenizli kadın çiftçiler tarımsal inovasyon tekniklerini, organik üretim, yöresel gıda dönüşüm teknikleri,  gastronomi, yabancı dil, işletme, pazarlama ve markalaşmayı öğrenerek yöresel ürünleri işleyip KARAD markasıyla yurtiçi ve yurtdışına pazarlamaları amaçlanıyor. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi