Kapanış toplantısında konuşan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Servet Şahin; amaçlarının, Hayat Boyu Öğrenme kapsamında 25–50 yaş aralığında yer alan dezavantajlı kişilerin sürekli desteklenmesi olduğunu belirterek, “İş’de Kadınlar Projemiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulan 1200 proje arasında desteklenmeye layık bulunan 30 proje arasında yer almayı başarmıştır. 650.000 TL bütçeli proje kapsamında; Butik Çikolatacılık alanında yeni girişimcilerin yaratılması, fındık ve çikolata sektörüne bilgi ve becerileri artırılmış kalifiye eleman noktasında kişilerin desteklenerek ilimize ve bölgemizin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunulmaktadır. 2009 yılında profesyonel olarak Projecilik faaliyetlerine başlayan odamız, İş’de Kadınlar Projesi dâhil günümüze kadar 12.000.000 TL dolayında dış kaynaklı finansal kaynağı elde etmeyi başarmış, bunu kurumsal kapasitenin, ilimiz ve bölgemizin, ekonomik ve sosyal kalkınmasına yansıtmaya çalışmıştır. Bir yıl önce açılış ve tanıtım toplantısında kadınlarımız, evlerinde pasta börek yerine katma değeri yüksek çikolata üretimi yapacak demiştim. Bugün baktığımızda eğitim gören 60 kursiyerimiz bu proje sayesinde evlerinde artık pasta börek yerine çikolata üretmektedir. Kursiyerlerimizin 6 tanesi ev eksenli üretim gerçekleştirerek e-ticaret eğitimi sayesinde sosyal pazarda satışını yapmaktadır. 4 kursiyerimiz ise bireysel ve çok ortaklı işletme kurma aşamasına gelmiştir. Bu projeyi yazarken hedefimizde fındığın butik çikolata ile buluşması vardı. Kursiyerlerimize yönelik gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde bu hedefimize ulaştığımızı görmüş bulunuyor ve bunu sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Toplantıda konuşan Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Tayfun Karataş da, “Bu tür projeler girişimci kadınlarımızı ortaya çıkartacaktır. Kadın girişimcilerin yetişmesi için kurumum adına söz veriyorum, gereken desteği vermeye her zaman hazırız. Böyle bir projeye ortak olmaktan son derece mutluyuz” şeklinde konuştu.

“Bütün kadınlarımız önce en iyi eğitimi almalı!”
Ordu Valisi Seddar Yavuz ise toplantı sonunda yaptığı konuşmada kadınların kendi kendilerini var edebileceği bilincine ulaşmaları gerektiğine vurgu yaparken, “Kadının olmadığı hiçbir yerde bereket yoktur. Çünkü hepimizi bu günlere getiren, yetiştiren ama emeği çoğu zaman görülmeyen ve özellikle ev hanımlarının da işinin asla bitmediği bir süreçten bahsediyoruz. Biz akşama kadar çalışınca evdekilerin de akşama kadar yattığını düşünüyoruz. Ama yalnız kaldığımız, yalnız yaşadığımızda aslında ev hanımlığının ne kadar zor bir iş olduğunu da idrak etmiş oluyoruz. Önümüze baktığımız zaman bizim Türkiye’de kadınlarımızın eğitim süreçlerinin dışında kalmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi kültürel birikimimiz, yani yanlış olan örf ve adetlerimizdir. Bütün kadınlarımız önce en iyi eğitimi almalıdır. Özellikle siz kadınlara sesleniyorum. Eğer bugün erkeklerin davranışlarında bir yanlışlık varsa bilin ki sizin kabahatiniz vardır. Sizi yetiştiren annelerin kabahati vardır. Yani Türkiye’de bir erkek sorunu varsa bilin ki burada kadınların çok ciddi bir kabahati vardır. Çünkü erkek çocuğun sürekli pompalandığı bir süreç içerisindeyiz. Erkek çocuk sürekli alile tarafından bir şekilde ön plana çıkarılıyor. Kız çocukları ise ‘sen kızsın, sen otur’ denilerek biraz daha geri planda bırakıldığından beklediği ilgi ve alakayı göremiyor. Dolayısıyla iş hayatında kadınlar açısından eğer bir çekingenlik varsa bu yetiştirme tarzıyla da birebir ilgili bir durumdur. Anlayışları değiştireceğiz. Değiştirirken, yıkmadan yerine doğru bir şeyler koyarak gelişmeye gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu
Editör: Haber Merkezi