Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” İl Eylem Planı kapsamında 21 – 23 Kasım tarihleri arasında paydaş kurumların katılımlarıyla düzenlenen çalıştayın birinci günü tamamlandı. Ordu Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen, açılış konuşması ve bilgilendirme sunumuyla başlayan çalıştaya çeşitli sivil toplum kuruşları katılım sağladı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ordu İl Müdürü Ercan Okur, “Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak gerek bireysel gerekse toplumsal anlamda; çocukların ihmal ve istismara uğraması, suça sürüklenmesi ya da madde kullanması, yaşlıların, engellilerin, çocukların ve kadınların korunmaya muhtaç hale gelmesi, ailelerin parçalanması gibi yaşadığımız pek çok sorunun temelinde aile yapısındaki aşınmaların ve aile ortamından kaynaklı problemlerin bulunduğunun farkındayız. Bu problemlerin en başında şüphesiz ki aile içi şiddet gelmektedir. Şiddet; fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet gibi pek çok şekilde ortaya çıkabilmektedir. Şiddet olgusu maalesef gün geçtikçe artmaktadır. İletişim becerilerine sahip olamama, karşısındakine saygı duymama, kendini sözel olarak ifade edememe, kendini bir şekilde ispatlama arayışı, madde kullanımı, psikolojik rahatsızlık gibi çeşitli karmaşık nedenlerden dolayı şiddete başvurulduğunu görmekteyiz. Bu durum çoğu zaman, aile ve sosyal çevre içinde öğrenilen bir davranıştır. Maalesef aile içinde daha çok kadın ve çocukların şiddete maruz kaldığını, güçlü olanın güçsüz olana şiddet uygulayarak üstünlük sağlamaya çalıştığını görmekteyiz. Aile içinde fiziksel şiddet olduğu gibi, çoğu zaman azarlanma ve aşağılanma gibi tutum ve davranış şekilleriyle de ortaya çıkabilmektedir. Aile içerisindeki bu tutum şiddeti uygulayanın da mutsuz bir aile ortamında yaşam sürdürmesini ve kendisini de mutsuz bir birey haline getirmesini de sağlamaktadır. Sokaktaki şiddet de aile içindeki şiddetin dışarıya yansımasıdır. Aile yapısını güçlü kılmak toplum yapısını da güçlendirecektir. Bizler de il müdürlüğü olarak bu konuda gerekli eğitimleri vermeye çalışmaktayız. Ancak bu sorunu bizlerin tek başına çözme imkânımız yoktur. Çünkü bu işin sosyal, dini ve eğitim gibi pek çok sosyal boyutu vardır. Bu alanlarda yer alan tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının elini taşın altına koyarak bu sorunların çözümü için çaba sarf etmesi ve iş birliği içinde çalışması gerekmektedir. İşte bu amaçla düzenlediğimiz bu çalıştay ile kadına karşı şiddetin önlenmesi gibi hedefler belirlenmiştir. Çalıştayın ilimiz, kadınlarımız ve çocuklarımız için geleceğe yönelik hayırlara vesile olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.
Çalıştay, açılış konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Psikoloğu Ece Eren’in gerçekleştirdiği “İl Eylem Planı Tanıtımı, Süreç Hakkında Bilgilendirme” konulu sunumla devam etti. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu
Editör: Haber Merkezi