Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamada, verimlilikteki düşüklüğün en önemli nedenlerinden birisinin, bitkisel hastalık ve zararlıların son yıllarda ülkemizdeki fındık üretimini normalden çok daha fazla olumsuz etkilemesi olduğu belirtildi.

 

Açıklamada, Kahverengi Kokarca böceğinin fındıkta ciddi verim kaybına neden olduğu belirtiler, şunlar söylendi: “

Son dönemde yoğun olarak Artvin ve Rize’deki fındık bahçelerinde görülmeye başlayan ve 2015-2017 yılları arasında Gürcistan’daki fındık bahçelerinde çok ciddi verim ve kalite kaybına neden olduğu için ülkemize Gürcistan’dan giriş yaptığı bilinen Kahverengi Kokarca böceği de bu zararlılardan birisidir.

 

Diğer zararlılardan daha hızlı üremesi, günde yaklaşık 30 kilometre yol katedebilmesi ve etkili olduğu fındık ağacında boş, lekeli ve şekilsiz fındık oluşumuna neden olması ve hatta ağacı 20 gün içinde kurutabilmesi gibi özellikleri dikkate alındığında söz konusu zararlının ne denli tehlikeli olduğu izahtan varestedir.

 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği bu zararlıyla süratli bir şekilde mücadele edilmesi için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisine girmiş, Mart 2018’de yetkililerin yaptığı ilk görüşmenin ardından çizilen yol haritasına uygun bir şekilde maddi ve manevi destek sağlanarak zararlıyla mücadele için bir proje hazırlanmıştır.

 

Söz konusu proje gerek Ticaret Bakanlığı gerekse Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da son derece olumlu karşılanmış olup, bu durum yürütülen çalışmalara ekstra bir motivasyon kaynağı oluşturmuştur.

 

Saha çalışmalarına Mayıs 2018 ayında bölgedeki 6 il, 49 ilçede toplam 147 lokasyonda Tarım ve Orman Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde feromon tuzaklar asılarak başlanmış ve 9 Kasım 2018 tarihine kadar izleme yapılarak veriler kayıt altına alınmıştır. Popülasyon yoğunluğunun haziran sonunda artmaya başladığı, temmuz ayında ise zirve yaptığı tespit edilmiştir.

 

İzleme çalışmasına ek olarak Ağustos 2018’den itibaren yoğunluğun fazla olduğu Artvin ve Rize illerinde, zararlı kışlaklara çekilmeden kitle halinde yakalanması ve imha edilmesi için Birliğimizce sağlanan 300 adet funnel tipi feromon tuzak dağıtılmıştır.

 

2019 yılında da çalışmalara devam edilmekte olup, 2018 yılından kalan tuzaklar nisan ayı sonunda, 2019 yılında temin edilen 5550 adet tuzak ise 11 Haziran 2019 tarihinde asılmış olup, çek öldür prensibiyle yapılan mücadeleye aralıksız devam edilmektedir.

Kahverengi Kokarca Zararlısının milli ürünümüz fındık için hayati bir risk taşıdığının farkında olan ve bastırdığı 1.000.000 adet broşür ve 10.000 adet afişi üreticilerimize ulaştıran Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği,  ülkemiz fındık üretimindeki verim ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar için diğer zararlılarla ilgili projelere de, her zaman olduğu gibi maddi ve manevi destek vermeye devam edecek olup, üreticilerimizin önümüzdeki Temmuz ayı sonuna kadar hastalık ve zararlılarla mücadeleye devam etmeleri hem onların hem de ülkemizin menfaatine olacaktır.” Haber Merkezi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi