Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yücel Uzun soğuk havaların gelmesiyle birlikte sıcak havalara göre daha fazla kalp rahatsızlığı görülebileceğini, bu nedenle soğuk havalarda kalp hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.
 
SOĞUK HAVALARIN KALBİNİZİ YORMASINA İZİN VERMEYİN
Soğuk havalarda kalp hastalarının uzun süre soğuk havaya maruz kalmasının ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten  Kardiyoloji Uzm. Dr. Yücel Uzun kalp hastalarını uyardığı konuşmasında şunları söyledi: “Soğuk havalarda kalbimiz mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompaladığı için kalbimiz daha fazla oksijene gereksinim duyar. Bundan dolayı da kalbimiz yorgun düşer. Bu durum damar büzüşmesini tetikleyerek damar içi basınç artışına neden olacağından kalbin kan akımını bozabilir ve tansiyon yükselmesi, kalp spazmı gibi ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle soğuk havalarda kalp sağlığımıza dikkat etmeli ve gerekli önlemleri almalıyız.” dedi.

KALBİNİZİ SOĞUK HAVALARDAN KORUYUN
Soğuk havalarda kalp hastalarının çok mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmaması gerektiği uyarısında bulunan Uzm. Dr. Yücel Uzun kalbimizi korumak için rüzgara karşı yürünmemesi, mutlaka soğuk havalara uygun bir şekilde giyinilmesi, bunun yanı sıra terlememeye özen gösterilmesi gerektiğini dile getirerek ağızdan alınan havanın zararlarını engellemek için de atkı kullanılmasını önemle vurguladı.

DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENMEYE ÖNEM VERİN
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yücel Uzun kalp hastalarının bilinçli bir şekilde beslenmeleri gerektiğinin altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti: “ Çok yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemeli, ayrıca karbonhidratlı besinler direkt enerjiyi ısıya çevireceğinden azda olsa karbonhidrat bakımından zengin gıdalar alınmalıdır. Kilo alınmamasına özen gösterilmelidir. Fazla kilosu olanlar ise bir uzman kontrolünde diyet programı uygulayarak fazla kilolarından kurtulmalıdır. Ayrıca enerji verecek meyve ve sebzeler uygun miktarlarda tüketilmeli ve besin değeri yüksek çorbalar içilmelidir. Soğuk havalarda gribal enfeksiyona yakalanma ihtimali artacağından yoğurt, kefir, ayran, ıhlamur, adaçayı gibi besinler tüketilmeli, bol bol su içilmelidir. Ayrıca vücut ısısında ani değişime neden olacağından yüksek miktarda alkol kullanımından kaçınmalıdır.” dedi.

KAPALI ORTAMLARDA SPOR YAPIN
Yaz aylarında kalp hastalarının spor yaparken genelde herhangi bir rahatsızlık hissetmezken,  kışın soğuk havalarda damarların büzüşmesi sonucu göğüs ağrısı hissedebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Yücel Uzun kapalı alanlarda, kişinin kendini yormadan, kalbin iş yükünü artırmayacak şekilde spor yapabileceklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.Haber Merkezi
 
Editör: Haber Merkezi