“Tedavinin ilk adımı kundak uygulamasının yasaklanmasıyla atılır.” diyen Önder, şöyle devam etti: “İlk 6 ayda yapılan tanı sonucunda pavlik bandajı dediğimiz, bebeğinizin dizlerini birbirinden ayırarak karnına doğru çekilmesini sağlayan yöntem ya da frejka yastığı uygulanır. Bu bandajlar bebeğinizi rahatsız etmez. 6 aylıktan sonraki dönemlerde genel anestezi altında, kalça yerine oturtulup alçı uygulanması, 18 aydan daha büyükler içinse kemik ameliyatları gerekebilir. Yaş ilerledikçe çıkık ağırlaşacağı için operasyonların büyüklüğü de artar. 6 yaşına kadar ender de olsa başarılı ameliyatlar yapılabiliyor olmasına karşın, 10 yaşından büyük çocuklarda yapılacak cerrahi uygulamaları maalesef genellikle olumlu sonuç vermiyor. Bu gibi durumlarda daha ileri yaşlarda ancak kalça eklemi dondurulması ya da fonksiyonel açıdan avantajlı kalça protezi ameliyatı uygulanır. Tanı süresi geciktikçe tedavinin daha güç olacağını unutmayarak bebeğinizi kesinlikle konuda uzmanlaşmış doktorlara muayene ettirin. Kalça çıkıklığı önlenebilir.

Kalça çıkığınız varsa bunları yapmayın! 

Kundak yapmak: Maalesef ülkemizde hala bazı yörelerde bebeklere kundak uygulaması yaygın olarak yapılıyor. Her yıl binlerce çocuğun kalça problemlerinin ortaya çıkmasında kundağın olumsuz rolü olduğu söyleniyor.

 Yanlış bezleme: Bezin, dar ve küçük olması, kasık hizasında bağlanması kalça gelişimini olumsuz yönde etkileyen faktörler. Hazır bezler, herhangi bir bez bağlanmasına göre kesinlikle daha sağlıklı ve kullanmakta fayda var.

 Hatalı giysiler: Bebeklere bazen ekonomik nedenlerle, bazen de yanlış alışkanlıklar yüzünden dar ve küçük giysiler giydirilmesi çok yanlış. Bebeklikte giydirilen kıyafetler kalça problemlerinde etkili.

 Hatalı tutuş: Özellikle emzirme sırasında bebeklerin bacakları bitiştirilerek tutulur. Yanlış bir tutma şeklidir ve kalça gelişimini olumsuz yönde etkiler.

 Yanlış taşıma: Bebekler taşınırken, özellikle ilk aylarda sarılarak tutulup taşınır. Bu da kundak etkisi yaratır. Kalça gelişimi için uygun değil.

 Erken bastırmak, yürüteç kullanmak: Bebeğin doğal gelişim sürecini tamamlamadan yere erken bastırılması, yürütece konulması da hatalı bir davranış. Eğer kalçalarda bir problem varsa artmasına yol açabilir.” Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi