Kalkınma Bakanlığınca hazırlanacak On Birinci Ulusal Kalkınma Planı(2019-2023) kapsamında, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajandı(DOKA) tarafından Ordu’da ”On Birinci Kalkınma Planı Ordu İl Toplantısı” düzenlendi.

Anemon Hotel’de düzenlenen “On Birinci Kalkınma Planı Ordu İl Toplantısı”na, Vali Seddar Yavuz da katılarak, hazırlanacak Kalkınma Planı’na görüş, öneri ve düşünceleriyle katkıda bulundu. 

Hazırlanacak Kalkınma Planı’nın konularının ve içeriklerinin, etraflıca tartışıldıktan sonra belirlenmesi gerektiğine işaret eden Vali Seddar Yavuz, “2019-2023 yıllarını kapsayan Kalkınma Planı hazırladıkları ilimizde de devam ediyor. Oylamalarınızı yapmışsınız. Tabi bu oylamaları yaparken ne anlama geldiğini, içeriklerini de tartışmak gerektiğini düşünüyorum. Sadece bu format üzerinden konuların belirlenmesinin, çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Yapılan oylamada; teknolojiye dayalı, yenilikçi ve rekabetçi üretim, dereceye girememiş. Türkiye, dünyada bir yere varmak istiyor. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında böylesine bir başlık yer alabilirdi, almalıydı. Bu başlıkların daha iyi ve doğru bir şekilde tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Yapılan oylamayı eleştirdiğimi sakın düşünmeyin. Ama bugünün fotoğrafını çekmek değil, 2023’de nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz? Bunun cevabını vermeliyiz. Dolayısıyla politikalarımızı da buna göre belirlemeliyiz” dedi. 

Kalkınma Planı için belirlenecek konu başlıklarının iyi düşünülmesi gerektiğini ifade eden Vali Yavuz, “Biz, 2023’de ne yapmak istiyoruz? Küresel anlamda rekabet edebilen bir ülke olmak istiyoruz. Birincisi bu. Hedefimiz ne bizim? Yüksek teknoloji üreten ve kullanan bir ülke olmak. Yüksek teknolojiyi ithal eden ve kullanan bir ülke değil. Üreten bir ülke olmak istiyoruz. Dolayısıyla standartlarımız farklı. 2023’de nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz? Sorusunu sorun. Kalkınma planının amacı odur. 2023’de siz nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz? Teknoloji üreten bir ülke mi? Teknoloji üretmeyen bir ülke mi? Burada bu konuların da iyi düşünülmesi lazım. Çünkü vizyon bir belge hazırlıyoruz. Mesela önümüzdeki günlerde bir Ordu Kalkınma Çalıştayı yapacağız. Ordu’da size şunu soracağız; Nasıl bir Ordu hayal ediyorsunuz?” diye konuştu. 

“İnşallah bu Kalkınma Planı, Türkiye’nin özlediği, beklediği küresel bir güç Türkiye’yi ortaya çıkarır” diyen Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün elde ettiğimiz güç, büyük bir güç. Ama bu güç, halen bizi yeteri kadar mutlu etmiyor. Türkiye’nin dünyada ilk 3-5 ülke arasına girebilecek bir güce sahip olması gerekiyor. Başka türlü bu coğrafyada bizi huzur içerisinde yaşatmazlar. Bugünkü teknolojik düzeyimizle, bugünkü ihracatımızla bize huzur yok. Bizim ancak huzura erişebilmemiz, minimum bir Amerika’nın seviyesindeki teknolojiye, ekonomik güce ulaşmamız gerekir.” Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi